Wielkanocne wianuszki drożdżowe

Pyszne bułeczki zaplecione w wianuszki. Lekko słodkie, pulchne. Ze względu na fakt, że ciasto musi odpoczywać całą noc w chłodzie, można je zrobić na śniadanie (i to wczesne). Kształt ciasta można zmienić. Zamiast wianuszków upiec jeden duży wieniec drożdżowy lub zwykłą chałkę.

Przepis z „Wielkiej księgi ciast” (wyd. Klub Dla Ciebie).

wielkanocne wianuszki drożdżowe_chałka drożdżowa_Wielkanoc

Składniki:

  • 100 g masła
  • 450 g mąki
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 60 g cukru
  • ok. 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • szczypta szafranu (pominęłam)

Dodatkowo:

  • 2 łyżki mleka
  • 1 białko
  • ew. cukier perlisty
  • kolorowe jajeczka do dekoracji

Wykonanie:

Masło stopić, dodać cukier, mleko, jajka, wymieszać. Mąkę przesiać i połączyć z drożdżami. Wlać do niej mieszaninę maślano-jajeczną (mieszanka powinna być letnia). Wyrobić dokładnie ciasto, uformować kulę, oprószyć mąką, przykryć folią i odstawić na noc w chłodne miejsce (w tym czasie ciasto wyrośnie).

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 5 części, a każdą z nich na 3 części. Z każdej części utoczyć wałek. Zaplatać po trzy wałki w warkocz i formować wieniec mocno zlepiając. W ten sposób otrzymamy pięć wianuszków. Układamy je na blasze i zostawiamy w cieple na 20 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Białko połączyć z mlekiem, posmarować wianki, posypać ew. cukrem, piec 20 – 25 minut.

Po wystudzeniu udekorować jajkami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Wieńce wielkanocne z wielką przyjemnością dodaję do akcji „Wielkanocne smaki”.

Inne wielkanocne ciasta:

drożdżóweczaka mamy Honoraty_babka drożdżowa  pascha_sernik_sernik na zimno_Wielkanoc  chałka_ciasto drożdżowe  mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *