Sernik przekładany to ciasto z przepisów siostry Anastazji. Czekoladowy biszkopt przełożony masą serową. Ładnie wygląda i dobrze smakuje. Ale jeśli miałabym wybierać spośród serników z czekoladowym ciastem, to wolałabym królewski – połączenie sera z czekoladowym, kruchym ciastem.
Składniki ciasta:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki masy serowej:
- 80 dag sera
- 6 jajek
- 25 dag masła
- 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ulubione bakalie
Wykonanie ciasta:
Przygotować formę i włączyć piekarnik na 180 °C. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiać. Białka ubić z cukrem, dodać stopniowo żółtka i pozostałe składniki delikatnie mieszając. Piec ok. 30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić na dwa placki.
Wykonanie masy serowej:
Ser zmielić (najlepiej dwukrotnie). Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ser, mąki, bakalie – wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodać, delikatnie mieszając, do masy serowej.
Przygotowanie ciasta:
Placek – połowa masy serowej – placek – masa serowa. Piec w 160 – 170 °C ok. 45 minut.
Znajdź mnie na fb.