Sernik przekładany

Sernik przekładany to ciasto z przepisów siostry Anastazji. Czekoladowy biszkopt przełożony masą serową. Ładnie wygląda i dobrze smakuje. Ale jeśli miałabym wybierać spośród serników z czekoladowym ciastem, to wolałabym królewski – połączenie sera z czekoladowym, kruchym ciastem.

Sernik przekładany
Sernik przekładany

Składniki ciasta:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Składniki masy serowej:

  • 80 dag sera
  • 6 jajek
  • 25 dag masła
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru 
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ulubione bakalie

Wykonanie ciasta:

Przygotować formę i włączyć piekarnik na 180 °C. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiać. Białka ubić z cukrem, dodać stopniowo żółtka i pozostałe składniki delikatnie mieszając. Piec ok. 30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić na dwa placki.

Wykonanie masy serowej:

Ser zmielić (najlepiej dwukrotnie). Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ser, mąki, bakalie – wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodać, delikatnie mieszając, do masy serowej.

Przygotowanie ciasta:

Placek – połowa masy serowej – placek – masa serowa. Piec w 160 – 170 °C ok. 45 minut.

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.