Zupa chrzanowa

Wiosenna zupa krem. Ostra, zdecydowana, bez mięsa. Nigdy jej wcześniej nie jadłam. Czytałam o niej, a to u pana Kuronia, a to na innych blogach. Większość była na wywarach mięsnych. Wiosna idzie, mięsne wywary jakoś tak, nie bardzo. Aż tu przypadkiem znalazłam zupę bez mięsa na blogu „Dorota smakuje”, zrobiłam ją dokładnie wg przepisu autorki i …połowa rodzinki była zachwycona, druga rozczarowana. No cóż, nic nie jest doskonałe.

zupa chrzanowa_zupa krem_Wielkanoc_danie wegetariańskie

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • mała cebula
  • mały słoik tartego chrzanu
  • 1/2 łyżki masła
  • szklanka mleka
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • rzeżucha

Wykonanie:

Obrane i pokrojone na części ziemniaki, pietruszkę i selera zalać wodą i ugotować z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, pieprzu , soli. Cebulę pokroić i przesmażyć na maśle, dodać do zupy. Wyjąć przyprawy. Całość zmiksować na gładki krem. Dodać mleko, chrzan, podgrzać. Doprawić. Podawać posypaną rzeżuchą.

Znajdź mnie na fb. 

zupa chrzanowa_zupa krem_Wielkanoc_danie wegetariańskie

Zupę dodaję do akcji „Wielkanocne smaki” oraz „Zdrowe Święta Wielkanocne”.

Inne dania wielkanocne:

jajka faszerowane pieczarkami_przystawki_dania wegetariańskie_Wielkanoc  schab minutka_domowe wędliny  zielona sałatka z awokado_dania wegetariańskie_Wielkanoc  indyk faszerowany suszonymi pomidorami i bazylią_dania z drobiu_dania z pomidorami

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *