Klasyczna pieczeń lubiana przez wszystkich domowników. Na ciepło – doskonały obiad, a na zimno idealna na kanapki.
Kanapkowego klopsa robiłam w wielu wariantach – z grzybami, pieczarkami, marynowanym zielonym pieprzem, ale tradycyjny wygrał wszelkie rankingi.
Składniki:
- 1 kg mieszanego mięsa (u mnie drobiowo-wołowe)
- 1 cebula
- 1-2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
- 5 jajek
- 1 sucha bułka
- mleko z wodą (1:1) do namoczenia bułki
- sól
- pieprz
Wykonanie:
4 jajka ugotować na półtwardo. Cebulę pokroić i podsmażyć. Bułkę namoczyć w mleku z wodą. Mięso, cebulę, odciśniętą bułkę zmielić. Zmieloną masę osolić, popieprzyć, dodać surowe jajko i dobrze wyrobić. Przygotować długą formę i przełożyć do niej połowę masy, położyć wzdłuż, na środku obrane jajka, przykryć drugą częścią masy. Piec ok. godziny w 200 °C. Jeśli przykrywamy pieczeń folią, na 20 minut przed końcem pieczenia odkrywamy ją.
Uwaga:
*można mięso zmielić używając sitka o dużych oczkach (tym razem nasza pieczeń jest tak zrobiona).
Znajdź mnie na fb.
Inne pieczone mięsa: