Pieczeń rzymska I

Klasyczna pieczeń lubiana przez wszystkich domowników. Na ciepło – doskonały obiad, a na zimno idealna na kanapki.

Kanapkowego klopsa robiłam w wielu wariantach – z grzybami, pieczarkami, marynowanym zielonym pieprzem, ale tradycyjny wygrał wszelkie rankingi.

pieczeń rzymska_danie z drobiu_danie z wołowiny_Wielkanoc

Składniki:

  • 1 kg mieszanego mięsa (u mnie drobiowo-wołowe)
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
  • 5 jajek
  • 1 sucha bułka
  • mleko z wodą (1:1) do namoczenia bułki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

4 jajka ugotować na półtwardo. Cebulę pokroić i podsmażyć. Bułkę namoczyć w mleku z wodą. Mięso, cebulę, odciśniętą bułkę zmielić. Zmieloną masę osolić, popieprzyć, dodać surowe jajko i dobrze wyrobić. Przygotować długą formę i przełożyć do niej połowę masy, położyć wzdłuż, na środku obrane jajka, przykryć drugą częścią masy. Piec ok. godziny w 200 °C. Jeśli przykrywamy pieczeń folią, na 20 minut przed końcem pieczenia odkrywamy ją.

pieczeń rzymska_danie z drobiu_danie z wołowiny_Wielkanoc

Uwaga:

*można mięso zmielić używając sitka o dużych oczkach (tym razem nasza pieczeń jest tak zrobiona).

Znajdź mnie na fb.

Inne pieczone mięsa:

schab po wiedeńsku_pieczeń_danie z wieprzowiny  schab minutka_domowe wędliny  indyk faszerowany suszonymi pomidorami i bazylią_dania z drobiu_dania z pomidorami  ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście_wieprzowina 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *