Barszcz biały na kwasie z kapusty

Barszcz biały na kwasie z kapusty z obowiązkowymi kluskami ziemniaczanymi, to jedno z naszych ulubionych zimowych dań. Jest kwaśny, sycący, majerankowy, wspaniały. Danie mojego dzieciństwa.

barszcz biały na kwasie z kapusty_zupy_kuchnia mazowiecka

Składniki zupy:

  • 1 l esencjonalnego, domowego rosołu
  • 0,25 l kwasu z kiszonej kapusty (lub więcej)
  • 100 ml śmietanki wysokoprocentowej
  • 1 łyżka mąki
  • majeranek (dużo)

Kluski ziemniaczane:

  • 0,5 kg obranych ziemniaków
  • mąka pszenna
  • sól

Wykonanie:

Do rosołu dodać kwas z kapusty, tyle by zupa była mocno kwaśna. Wsypać roztarty majeranek, zagotować. Mąkę rozmieszać z wodą, intensywnie mieszając, wlać do niej odrobinę zupy, przelać do garnka i ponownie zagotować. Dodać śmietanę (uwaga, zupa jest kwaśna i łatwo się waży). Podawać z kluskami ziemniaczanymi.

Ziemniaki zetrzeć (malakserem lub na tarce o drobnych oczkach). Odcisnąć nadmiar wody. Poczekać aż woda odstoi się, zlać, a pozostały na dnie osad mąki ziemniaczanej przełożyć do ziemniaków. Dosypać mąki, tyle by powstało gęste ciasto (ilość mąki zależy od ziemniaków i mąki). Zrobić próbę – wrzucić odrobinę ciasta na osolony wrzątek, jeśli klusek rozpadnie się, dodać jeszcze mąki, jeśli nie przełożyć ciasto na deskę . Za pomocą łyżki wrzucać małe porcje ciasta z deski do wrzątku. Kilka minut gotować, odcedzić.

Znajdź mnie na fb.

Inne dania kuchni mazowieckiej można znaleźć klikając na zdjęcie poniżej.

akcja_mazowsze kulinarnie_barszcz biały na kwasie z kapusty

Inne dania kuchni mazowieckiej:

botwina_kuchnia mazowiecka_zupy  faszerowane skrzydełka_kuchnia mazowiecka_przepisy na piknik_dania z drobiu  Makaron radziwiłłowski z jagodami kamczackimi_makarony_kuchnia mazowiecka  nagus_babka ziemniaczana_kuchnia mazowiecka

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.