Sernik Turka

To nie jest sernik mieszkańca Turcji, a z przepisu firmy Turek. Maślany spód, lekka, serowa góra. W sumie świetny, kremowy sernik. U mnie upieczony specjalnie na Dzień Babci i Dziadka.

sernik Turka_serniki_Wielkanoc

Składniki spodu:

  • 240 g mąki
  • 2 żółtka
  • 160 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki masy serowej:

  • 1 kg sera białego do wypieków
  • 100 ml śmietany
  • 4 jajka
  • 350 g cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub 1 laska wanilii
  • 100 g rodzynek

Ewentualnie (do wyboru):

  • cukier do oprószenia ciasta
  • czekolada rozpuszczona z masłem w kąpieli wodnej (proporcja 2:1)
  • migdały lub orzechy do posypania
  • kajmak

Wykonanie:

Masło posiekać z mąką, szczyptą soli, pudrem i żółtkami. Szybko zagnieść i wstawić do lodówki na 30 minut.

Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim spód formy (średnica 28 cm), podpiec na złoty kolor w temperaturze 220 °C. Ostudzić.

Serek połączyć ze śmietaną, mąką i utartymi z cukrem żółtkami. Dodać rodzynki oprószone mąką ziemniaczaną. Białka ubić (najlepiej ze szczyptą soli), delikatnie połączyć z masą serową. Przełożyć na wystudzone ciasto i piec ok. godziny w temperaturze 170 -180 °C.

Po upieczeniu, zostawić sernik w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.

Upieczony i ostudzony sernik oprószyć pudrem lub polać czekoladą i posypać migdałami, lub posmarować kajmakiem.

Uwaga:

*Serniki z pianą mają tendencję do opadania, dlatego warto część cukru dodać do piany oraz na środek foremki włożyć więcej masy.

**składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *