Aksamitny, słodko-słony sernik. Deser na specjalne okazje. Delikatna masa sernikowa z białą czekoladą, słodko- słony sos z dodatkiem słonych orzeszków, to wspaniałe, harmonijne połączenie smaków. Z pewnością zachwyci gości i domowników, a przy tym nie wymaga zbyt dużo pracy.
Składniki sernika z białą czekoladą i słonym karmelem:
Masa serowa:
- 750 g twarogu sernikowego
- 200 g kremówki
- 200 g białej czekolady
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Słony karmel:
- 100 g cukru
- 30 g masła
- 60 g kremówki
- 1/4 łyżeczki soli
Dodatki:
- 100 g biszkoptów (w wersji bezglutenowej, bezglutenowe)
- 100 g orzeszków ziemnych solonych
Jak zrobić sernik z białą czekoladą i słonym karmelem?
Składniki w temperaturze pokojowej.
Masa serowa. Dno tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Składniki masy serowej, razem z czekoladą, przełożyć do misy i zmiksować tylko do połączenia składników, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy. Przelać do formy i piec 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C.
Słony karmel. Do szerokiego garnka z grubym dnem wsypać cukier, podgrzewać na wolnym ogniu do rozpuszczenia cukru. Nie mieszać. Masa nabierze karmelowej barwy. Dalej dodać mało wymieszać, dodać śmietanę i sól – wymieszać. Przestudzoną masą polać sernik. Udekorować orzeszkami. U mnie połowa sernika bez orzeszków (część rodziny nie lubi orzechów).
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.