Sernik z białą czekoladą i słonym karmelem

Aksamitny, słodko-słony sernik. Deser na specjalne okazje. Delikatna masa sernikowa z białą czekoladą, słodko- słony sos z dodatkiem słonych orzeszków, to wspaniałe, harmonijne połączenie smaków. Z pewnością zachwyci gości i domowników, a przy tym nie wymaga zbyt dużo pracy.

Pieczony sernik z białą czekoladą i polewą słony karmel
Sernik z białą czekoladą i słonym karmelem

Składniki sernika z białą czekoladą i słonym karmelem:

Masa serowa:

  • 750 g twarogu sernikowego
  • 200 g kremówki
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Słony karmel:

  • 100 g cukru
  • 30 g masła
  • 60 g kremówki
  • 1/4 łyżeczki soli

Dodatki:

  • 100 g biszkoptów (w wersji bezglutenowej, bezglutenowe)
  • 100 g orzeszków ziemnych solonych

Jak zrobić sernik z białą czekoladą i słonym karmelem?

Składniki w temperaturze pokojowej.

Masa serowa. Dno tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Składniki masy serowej, razem z czekoladą, przełożyć do misy i zmiksować tylko do połączenia składników, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy. Przelać do formy i piec 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C.

Słony karmel. Do szerokiego garnka z grubym dnem wsypać cukier, podgrzewać na wolnym ogniu do rozpuszczenia cukru. Nie mieszać. Masa nabierze karmelowej barwy. Dalej dodać mało wymieszać, dodać śmietanę i sól – wymieszać. Przestudzoną masą polać sernik. Udekorować orzeszkami. U mnie połowa sernika bez orzeszków (część rodziny nie lubi orzechów).

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Pieczony sernik z białą czekoladą i polewą słony karmel
Sernik z białą czekoladą i słonym karmelem
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.