Bardzo, bardzo proste ciasto. Chyba najłatwiejsza drożdżówka jaką piekłam. Wystarczy wsypać do miski po kolei wszystkie składniki, poczekać, zamieszać i upiec. Tylko tyle! A jakie jest? Zdecydowanie to nie jest ciasto puszek, raczej ciężkie, ale dzięki temu długo zachowuje świeżość. Pasuje do niego rabarbar, choć równie trafnym dodatkiem będą jabłka, śliwki czy morele. No i na wierzchu ma kruszonkę :).
W sumie świetne, codzienne ciasto, w sam raz do poobiedniej kawki, na piknik, na śniadanie z kubkiem mleka.
Przepis z książki Ewy Wachowicz “Ewa gotuje. Ulubione”. Inne przepisy Ewy Wachowicz zamieszczone na blogu to: babka drożdżowa, ciastka owsiane, szarlotka z rodzynkami i rumem oraz rolada schabowa z żurawiną.
Składniki:
- 100 g drożdży
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju (o neutralnym smaku)
- 3/4 szklanki mleka
- 4 szklanki mąki
- szczypta soli
- rabarbar (zamiennie: śliwki, morele, jabłka)
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
- szczypta soli
Wykonanie:
Jajka roztrzepać. Mąkę przesiać.
W misce układać warstwami po kolei: rozkruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, jajka, olej, mleko, mąkę i sól. Zostawić na trzy godziny. W tym czasie masa będzie się burzyć, a składniki przenikać.
Wszystkie składniki przeznaczone na kruszonkę połączyć i odstawić do lodówki.
Rabarbar obrać i pokroić w kostkę.
Foremkę posmarować masłem.
Po 3 godzinach całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy. Na wierzchu ciasta położyć rabarbar i rozkruszoną kruszonkę.
Piec ok. 1 godziny w 200 °C.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne ciasta z rabarbarem: