Na blogu jakiś czas temu zamieściłam przepis na pleśniak, czyli kruche ciasto z masą owocową i bezową pianką. Dziś wersja ze starego zeszytu Mamy – z warstwą z dodatkiem kakao. W maju koniecznie z rabarbarem, a poza sezonem rabarbarowym ze śliwkami, jabłkami, agrestem, czy też powidłami lub marmoladą z pigwy.
Składniki:
- 400 g mąki
- 200 g masła
- 6 jajek (rozdzielone)
- 1/2 szklanki cukru pudru + do oprószenia ciasta
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki śmietany
- łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- szczypta soli
- 1 pełna łyżka kakao
- 1 szklanka cukru + do posypania rabarbaru
- rabarbar lub inne owoce
- ew. cynamon
Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, masło – posiekać. Następnie dołożyć żółtka i śmietanę – szybko zagnieść ciasto. Zagniecione podzielić na 3 nierówne części – największa i najmniejsza zostaje biała, do średniej dodać kakao. Każdą z części owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę – dwie.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w 2 cm paski. Lekko posypać cukrem i ew. cynamonem (u mnie cynamon raczej zimą).
Przygotować formę o wymiarach 24×40 cm (wyłożyć papierem lub posmarować masłem).
Białą, największą cześć ciasta rozwałkować na dno foremki (można zetrzeć na tarce). Zapiec w 200 °C i wystudzić.
Białka ubić. Do ubitych dodać stopniowo cukier (cały czas ubijając). Ubijać do momentu, aż masa będzie lśniąca i gładka.
Na wystudzone ciasto wyłożyć osączony rabarbar, na niego zetrzeć ciasto ciemne. Dalej ubite białka i biała, najmniejsza część ciasta.
Piec 45 minut.
Kroić wystudzone. Można oprószyć pudrem.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne ciasta z rabarbarem: