Cieszę się, że już pora na szparagi, szpinak, rabarbar. Wczoraj na blogu pojawiła się sałatka ze szparagami, a dziś w roli głównej rabarbar. Trochę nietypowo, w razowym cieście ukryty jest mus rabarbarowy z chrupiącymi kostkami jabłek. Całość przykrywa delikatna beza, łamiąca kwaśny smak nadzienia. Syneczek jest zachwycony. Zamówił właśnie takie ciasto na urodziny.
Przepis z książki Doroty Świątkowskiej “Moje wypieki i desery”.
Składniki ciasta:
- 2 szklanki mąki pszennej razowej (w książce jest orkiszowa)
- 4 żółtka
- 200 g zimnego masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
Składniki nadzienia:
- 700 g obranego i pokrojonego w kostkę rabarbaru
- 400 g obranych i pokrojonych w kostkę kwaśnych jabłek
- 2/3 szklanki jasnobrązowego cukru
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka bułki tartej
Wykonanie nadzienia:
Rabarbar włożyć do garnka, zasypać brązowym cukrem, dodać cynamon i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 20 minut (w tym czasie woda z rabarbaru odparuje). Do masy dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w łyżce zimnej wody i jeszcze chwilę gotować. Ostudzić.
Do zimnej masy dodać jabłka i wymieszać.
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieć w tradycyjny sposób lub włożyć do malaksera i miksować do połączenia składników. Z ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki na 30 minut.
Wykończenie:
Z porcji ciasta odkroić 2/3 i wyłożyć nim dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm. Spód posypać tartą bułką (wiąże wilgoć), wyłożyć masę rabarbarową
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru pudru. Położyć na masie owocowej. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta.
Piec w 190 °C ok. 60 minut (gdyby ciasto nadmiernie rumieniło się, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia). Po upieczeniu zostawić jeszcze do wystudzenia w uchylonym piekarniku.
Wystudzone oprószyć pudrem.
My nie doczekaliśmy wystudzenia i jedliśmy ciasto na ciepło z bitą śmietaną. Dodam, że po wystudzeniu ciasto lepiej “trzyma formę”.
Znajdź mnie na fb.
Inne wiosenne słodkości z rabarbarem: