Słoneczny placek ze szpinakiem

Wiosennych wypieków ciąg dalszy. Dziś placek z ciasta francuskiego nadziewany szpinakiem i trzema serami. Kompozycję uzupełnia i wyostrza dodatek czosnku i gałki muszkatołowej. Placek zabawnie i wiosennie wygląda, a przy tym fantastycznie smakuje. Z dodatkiem barszczu lub białego soku pomidorowego może być daniem obiadowym, a z białym, wytrawnym winem można podać go na kolacji z przyjaciółmi. Jeśli ciasto francuskie zastąpimy krucho-drożdżowym (choćby TYM), może być przekąską na przyjęciu pod chmurką.

Składanie ciasta wg pomysłu z TEJ strony.

słoneczny placek ze szpinakiem_ciasto wytrawne ze szpinakiem_ciasto francuskie ze szpinakiem

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 450 g szpinaku mrożonego lub 800-900 g szpinaku świeżego
  • 100 g ostrego sera pleśniowego
  • 200 g fety
  • 100 g startego parmezanu lub innego twardego sera (rubin, szafir)
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • czosnek (1-2 ząbki)
  • odrobina oliwy lub masła do szpinaku
  • ew. bułka tarta
  • żółtko rozmącone z 1 łyżką mleka
  • ew. do posypania czarnuszka, kminek, sól morska

Wykonanie:

Na patelni podgrzać oliwę, dodać szpinak i dusić do momentu odparowania wody. Dodać pokruszoną fetę i ser pleśniowy, podgrzewać do rozpuszczenia. Doprawić solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wyłączyć i dodać parmezan. Wymieszać i zostawić do wystudzenia. Gdyby masa była zbyt rzadka, dosypać trochę tartej bułki.

Arkusz ciasta przekroić na pół. Z każdej części wykroić koła o średnicy 24 cm. Resztki zostawić. Na koniec można z nich upiec rogaliki z jabłkami lub talarki z żółtym serem i papryką.

Masę podzielić na dwie części (1/3 i 2/3). Na jednym z wykrojonych kół nałożyć pierścień i kółko na środku zimnej masy szpinakowej (wg instrukcji na zdjęciach). Przykryć drugim kołem. Boki kół połączyć, zaciskając widelcem. Środek oddzielający obie masy również zacisnąć. Na środku ciasta położyć miseczkę o średnicy podobnej do naszego nadzianego kółka. Zewnętrzną część ciasta pociąć  na kawałki 3-4 cm (jak w instrukcji poniżej). Każdy kawałek odwrócić szpinakiem do góry (nie odcinając od części środkowej). Całość posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Można posypać czarnuszką, kminkiem, grubą solą morską.słoneczny placek ze szpinakiem_ciasto wytrawne ze szpinakiem_ciasto francuskie ze szpinakiem

 

 

 

 

 

 

 

 słoneczny placek ze szpinakiem_ciasto wytrawne ze szpinakiem_ciasto francuskie ze szpinakiem

słoneczny placek ze szpinakiem_ciasto wytrawne ze szpinakiem_ciasto francuskie ze szpinakiem 

Piec w rozgrzanym do 220 – 230 °C ok. 25 minut (na złoto).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania ze szpinakiem:

Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik   polędwiczki ze szpinakiem w cieście francuskim_mięso w cieście_dania z wieprzowiny  Kasza gryczana biała ze szpinakiem i fetą_kuchnia mazowiecka_dania z kaszą gryczaną_dania wegetariańskie  pieczeń z indyka ze szpinakiem_dania z drobiu_rolada mięsna_Wielkanoc

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *