Razowe kruche babeczki ze szpinakiem

Pyszne, kruche tartaletki na ciepło. Nadziane szpinakiem z nutką czosnku i gałki muszkatołowej oraz jajkiem. Smaczna, zdrowa przystawka, przekąska, dodatek do barszczu.

Korpusy babeczek z blogu “Dorota smakuje”.

babeczki ze szpinakiem_tarteletki ze szpinakiem_słone przekąski_eleganckie przystawki

Składniki babeczek (12 sztuk):

  • 100 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa)
  • 125 g masła
  • duże jajko
  • sól
  • ew. 1-2 łyżki zimnej wody

Składniki nadzienia:

  • 45 dag szpinaku mrożonego (lepiej 80 dag szpinaku świeżego)
  • 15 dag sera pleśniowego (u mnie owczy)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 5 dag twardego sera (parmezan, bursztyn, rubin)
  • oliwa pikantna do smażenia
  • sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa
  • jajka przepiórcze 12 sztuk

Wykonanie tart:

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować, wykrawać krążki o średnicy 9 cm. Foremkę do muffinek przewrócić do góry nogami, posmarować masłem. Kółka kłaść na wypukłych częściach foremki. Piec na słomkowy kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 °C. Wyjąć z piekarnika, odczekać pięć minut i delikatnie zdjąć z foremki. Wystudzić. Można również zwyczajnie wyłożyć środki foremek do babeczek.

Wykonanie nadzienia:

Szpinak podsmażyć na oliwie (odparować), dodać przeciśnięty czosnek, pokruszony ser pleśniowy. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Do każdej foremki wkładać nadzienie szpinakowe, odrobinę startego sera i jajko. Zapiec w 200 °C.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

babeczki ze szpinakiem_tarteletki ze szpinakiem_słone przekąski_eleganckie przystawki

Inne wytrawne babeczki:

wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki  wytrawne, pełnoziarniste muffinki_muffiny z boczkiem  wytrawne babeczki z nadziewane suszonymi pomidorami_słone babeczki_kruche babeczki_finger food  śniadaniowe muffinki z tymiankiem i fetą_wytrawne muffinki

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.