Tort bezowo-różany z kremem czekoladowym i malinami

Tort bezowo-różany z kremem czekoladowym i malinami wymyśliłam już dawno, ale jakoś nie miałam okazji wypróbowania swojego pomysłu. W końcu jest i jest niesamowity! Dwa blaty bezowe, trzeci bezowy z cukrem różanym, przełożone kremem z czekolady, mascarpone i kremówki, a do nich maliny. Cudne, delikatne, kobiece połączenia.

Na Dzień Kobiet z najlepszymi życzeniami :). 

tort bezowo-różany z kremem czekoladowym i malinami_jadalne kwiaty_tort bezowy_krem czekoladowy

Składniki blatów bezowych:

  • 2/3 szklanki białek (szklanka 250 ml)
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli

Składniki blatu różanego*:

  • 1/2 szklanki białek
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki cukru różanego
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczka soku cytrynowego

Składniki kremu:

  • 750 ml śmietany 36 %
  • 625 g mascarpone (1 i 1/2 pudełka)
  • 2 czekolady mleczne
  • ew. cukier puder do smaku (dodałam 3 łyżki)
  • 300 g malin (mogą być mrożone, ale trzeba je odmrozić i dobrze osączyć)

Ponadto:

  • 1 czekolada gorzka
  • 2-3 róże

Wykonanie blatów:

Na papierze do pieczenia narysować trzy okręgi o średnicy 24 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na dwa przygotowane okręgi. Suszyć w 100 °C przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia.

Podobnie przygotować blat z cukrem różanym.

Przygotowanie kremu:

Do śmietany dodać połamaną czekoladę i podgrzewając rozpuścić. Ostudzić, przykryć i wstawić do lodówki do schłodzenia (zostawiam w lodówce na noc). Następnego dnia śmietanę ubić na gęsty krem. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder.

Wykończenie:

Rozmrozić maliny, dobrze osączyć (osuszam ręcznikiem kuchennym). Podzielić na dwie części.

Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Posmarować płaską szklaną powierzchnię czekoladą. Zostawić do wystudzenia. Teraz trzeba uchwycić moment między całkowitym stężeniem czekolady, a jej formą płynną. Ostrym nożem lub szpatułką formować długie wiórki. 

Krem podzielić na dwie części. Przełożyć nim i malinami blaty (blat środkowy – z różą). 

Tort schłodzić (zostawić w chłodnym miejscu na 1-2 godzin), to ułatwi krojenie.

Przed podaniem wierzch udekorować wiórkami czekoladowymi i różami.

* można upiec 3 zwykłe blaty bezowe i po upieczeniu jeden z nich posmarować konfiturą różaną.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne torty bezowe:

tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy_tort delikatny i kruchy  pavlova szwarcwaldzka_tort bezowy z wisniami i czekoladą _tort bezowy z kremem i owocami  tort bezowy z kajmakiem, daktylami i orzechami_daquoise  tort bezowy z truskawkami_ciasto bezowe_ciasto z owocami_ciasto z kremem

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.