Mazurek serowy

Słodka Wielkanoc to: serniki, babki, mazurki, może jeszcze torty. Dzisiejsza moja propozycja jest z serii dwa w jednym – sernik i mazurek zarazem. Raczej ascetyczny, bez barokowych ozdób. Te można znaleźć na innych moich mazurkach – kajmakowym, śliwkowym, jabłkowym, orzechowym, makaronowym, różano-marcepanowym, milionera, wiśniowym. W smaku delikatny i bardzo wilgotny. Raczej tradycyjny, bliżej mu do sernika wiedeńskiego, niż do amerykańskiego.

Polecam, nie tylko na Wielkanoc.

Specjał mamy Heleny (ze starego zeszytu).

mazurek serowy_sernik tradycyjny_mazurek na herbatnikach_Wielkanoc

Składniki:

  • 1 kg twarogu (niekwaśnego)
  • 6 jajek
  • 30 dag drobnego cukru
  • 20 dag masła
  • 3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 10 dag rodzynek
  • 5 dag obranych migdałów (lub słupki migdałowe)
  • laska wanilii
  • 2 łyżki pokruszonych herbatników lub herbatniki do wyłożenia blaszki 2-3 paczki
  • szczypta soli
  • ew. cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Foremkę prostokątną o wymiarach 37×25 cm posmarować masłem i wysypać pokruszonymi herbatnikami. Jeśli chcemy wyjmować sernik w całości, lepiej wyłożyć papierem do pieczenia, tak by papier przewieszał się  wzdłuż dłuższych boków, a krótsze boki pozostały niewyłożone (papier przycięty jedynie do dna formy). W takim wypadku lepiej także obłożyć dół blaszki herbatnikami.

Ser zemleć razem z ziemniakami (dwukrotnie). Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na jasną i pulchną masę. Dodać ser z ziemniakami, ziarenka wanilii i dobrze utrzeć. Na koniec dodać ubitą na sztywno ze szczyptą soli pianę, przesypując ją mąką ziemniaczaną. Jednocześnie dodać umyte, osuszone i lekko osypane mąką rodzynki. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Przełożyć masę serową na przygotowaną blaszkę. Wygładzić. Ciasto zapadnie się lekko. Zapobiegając temu, można na środek położyć więcej masy. Z migdałów ułożyć dowolny wzór (trzeba je lekko docisnąć).

Wstawić do nagrzanego do 170 °C i piec ok. godziny. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić i po 15 minutach wyjąć. Dobrze ostudzić. Kroić zimny.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

mazurek serowy_sernik tradycyjny_mazurek na herbatnikach_Wielkanoc

mazurek serowy_sernik tradycyjny_mazurek na herbatnikach_Wielkanoc

Inne mazurki:

mazurek kajmakowy_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc  mazurek śliwkowy i marcepanowo-różany_mazurki_ciasto kruche_Wielkanoc  mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc  Mazurek orzechowy_mazurek wielkancny_ciasto kruche_Wielkanoc

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *