Chleb owsiany na zakwasie

Jeśli napisałbym, że chleby bezglutenowe na zakwasie to łatwizna, to bardzo minęłabym się z prawdą. Szczególnie zrobienie zakwasu, ustalenie proporcji składników, temperatury wyrastania i pieczenia, tu nic nie jest jednoznaczne… A jednak uparłam się i chleby na zakwasie wychodzą mi 🙂 W końcu mam na nie patent, są przesmaczne, lekko kwaśne, nie kruszą się (jak bezglutenowe na drożdżach), długo zachowują świeżość. A teraz podzielę się tą wiedzą z Tobą i ze mną upieczenie takiego chleba będzie prostsze. Nie popełnisz moich błędów :).

Na pierwszy ogień – chleb owsiany, obok gryczanego, mój ulubiony :).

Chleb owsiany na zakwasie
Chleb owsiany na zakwasie

Składniki chleba owsianego na zakwasie:

  • 400 g mąki owsianej (w wersji bezglutenowej, bezglutenowa)
  • 100 g mąki ryżowej (też wersja z kłoskiem w wersji bezglutenowej)
  • 300 g zakwasu owsianego (sposób przygotowania pod przepisem)
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 ml wody gazowanej w temperaturze pokojowej

Jak zrobić chleb owsiany na zakwasie?

Dzień przed pieczeniem chleba rano wyjąć z lodówki zakwas owsiany, dokarmić, czyli dodać mąkę owsianą i letnią wodę do uzyskania konsystencji budyniu. Naczynie z zakwasem przekryć gazą i odstawić do wieczora w ciepłym miejscu (ciepło jest ważne).

Wieczorem odmierzyć 300 g dokarmionego zakwasu, resztę przełożyć do słoika, zamknąć i odstawić do lodówki – to nasza baza na późniejsze chleby. Dodać do zakwasu mąki, sól, cukier i gazowaną wodę. Dobrze wymieszać. Naczynie z ciastem przykryć gazą i odstawić na noc w ciepłym miejscu.

Drugiego dnia rano ciasto wymieszać, przełożyć do posmarowanej olejem foremki, wyrównać, przykryć gazą i odstawić na 8-10 godzin w ciepłe miejsce. Po ww. czasie rozgrzać piekarnik do 230 stopni C (z parą; można pod foremkę z chlebem wstawić naczynie z wodą). Do gorącego wstawić chleb. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze 35-40 minut. Studzić, po wyjęciu z foremki, na kratce.

Jak zrobić zakwas owsiany?

Składnik:

  • mąka owsiana
  • 2 łyżeczki kwasu z kiszonek (z ogórków, kapusty)
  • 1 łyżeczka cukru
  • letnia woda

Wykonanie:

1 dzień. Mąkę ok. 1/2 szklanki połączyć z cukrem, kwasem z ogórków, dodać wodę i dokładnie wymieszać. Wody tyle, by otrzymać konsystencję gęstej śmietany. Naczynie przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce (to ważne!).

2 dzień. Do mieszanki dodać 2-3 pełne łyżki mąki i wody tyle, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Naczynie z mieszaniną przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce.

3 dzień. Postępować tak jak 2 dnia.

4. dzień. Postępować tak jak 2 i 3 dnia.

5. dzień. Postępować tak jak 2, 3 i 4 dnia.

Bąbelki powietrza pojawiają się czasem po pierwszym dniu, ale nieraz dopiero piątego dnia. Czasem mieszanka jest po prostu puszysta. Taki zakwas używamy do przygotowania chleba, część odkładamy do słoika i zostawiamy w lodówce. Im starszy zakwas, tym chleb jest bardziej kwaśny, a wyrastanie przebiega szybciej. Trzeba uważać na słoik, by nic nie zostało na ściankach. Te pozostałości na ściankach mają tendencję do pleśnienia, a wtedy, nawet najstarszy zakwas, trzeba wyrzucić.

Powodzenia i smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Wersja II przygotowania

Składniki chleba owsianego na zakwasie:

  • 300 g mąki owsianej (w wersji bezglutenowej, bezglutenowa)
  • 200 g mąki ryżowej (też wersja z kłoskiem w wersji bezglutenowej)
  • 300 g zakwasu owsianego (sposób przygotowania pod przepisem) lub jeszcze lepiej gryczanego (mąkę owsianą trzeba zastąpić gryczaną pełnoziarnistą)
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 ml wody gazowanej w temperaturze pokojowej

Po południu dzień przed pieczeniem chleba, wyjmuję zakwas z lodówki. Po 2-3 godzinach dokarmiam zakwas, czyli dodaję mąki gryczanej pełnoziarnistej i wody, tyle by uzyskać konsystencję budyniu. Naczynie z zakwasem przykrywam ściereczką i zostawiam do rana następnego dnia. Rano odważam 300 g zakwasu, resztę przekładam do słoika, zakręcam i odstawiam do lodówki, to baza następnego chleba. Do odważonego zakwasu dodaję łyżeczkę cukru i wodę, mieszam, po czym dodaję pozostałe składniki. Mieszam, przykrywam ściereczką naczynie i odstawiam na godzinę. Po godzinie ponownie mieszam, przykrywam i odstawiam na godzinę. Po czym znów mieszam i przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam foremkę ściereczką i odstawiam na 3-4 godziny (w zależności od temperatury, teraz jest cieplej, dlatego krócej). Włączam piekarnik na 230 stopni C z parą (lub na dno piekarnika wstawiam naczynie z gorącą wodą) i piekę w rozgrzanym piekarniku 10 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 190 stopni C i piekę kolejne 40-45 minut. Wyjmuję i studzę na kratce.

Smacznego 🙂

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, pstawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

drukuj

13 thoughts on “Chleb owsiany na zakwasie

    1. bardzo smaczny chleb , trochę mi nie wyszedł tzn.udał się tylko upiekłam z 1/2 porcji i strasznie niski

  1. Chleb wyszedł super, córka nie może się oderwać. Jak postępować z pozostałą częścią zakwasu jeśli chcę za kilka dni upiec kolejny chleb? Codziennie dodajemy po 2-3 łyżki mąki i wodę jak wcześniej?

    1. Dzięki. Zakwas trzeba przełożyć do słoika, zakręcić i wstawić do lodówki, a przed następnym pieczeniem dokarmić.

      1. Zrobiłam cały chleb według przepisu, ale niestety ma konsystencje dosyć rzadka… trochę bardziej przypomina zaczyn niż sam chleb. Co mogłam zrobić nie tak? Co można poprawić?

        1. Ciasto na chleb owsiany nie jest tak gęste, jak na zwykły pszenny czy żytni. Co mogło pójść nie tak? Czasem zależy to od mąki – kwestia przemiału, czasem zakwas jest za luźny i trzeba dodać więcej mąki. Ostatnio u mnie sprawdza się rozwiązanie 2/3 mąki owsianej i 1/3 ryżowej. Często zamiast zakwasu owsianego dodaję zakwasu gryczanego (ma większą “siłę”).

  2. Ciesze sie na ten przepis 🙂 Pytanie: co zrobic z zakwasem po 5 dniu? Jest gotowy do wykorzystania? Jak przechowywac zakwas, zeby sluzyl dalej?

    1. Powtórzyć cały proces 🙂 – wyjąć z lodówki, po dwóch godzinach dodać mąkę pełnoziarnistą i wodę (konsystencja ciasta na racuchy), odstawić na 4-8 godzin, potem zważyć taką ilość zakwasu jaką podaje przepis, resztę przełożyć do lodówki i zostawić na następny chleb.

    1. Trzeba dodać jakieś mąki “sypkiej”. Owsiana jest klejąca. Może to być mąka ryżowa, gryczana, jaglana, kukurydziana (każda z tych mąk ma swój smak). I polecam inne proporcje 350 g owsianej i 150 g innej (od jakiegoś czasu piekę w ten sposób). Pozdrawiam, Gosia

Skomentuj Klaud Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.