Sernik limonkowy

Orzeźwiający, słodko-kwaśny sernik limonkowy na spodzie owsianym. O delikatnej kremowej konsystencji. Pachnący limonkami. Dla fanów kwaśnych ciast.

Sernik limonkowy
Sernik limonkowy

Składniki spodu:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 10 dag masła
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • sczypta soli

Składniki masy serowej:

  • 750 g twarogu sernikowego (wiaderkowy)
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • sok i skórka z 4 limonek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Jak zrobić sernik limonkowy?

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Spód. Płatki podprażyć na suchej patelni. Trzeba mieszać i uważać, by nie przypaliły się. Gdy nabiorą lekko orzechowego zapachu, zakończyć podpiekanie. Połowę płatków zmielić. Całość połączyć z solą, cukrem, rozpuszczonym masłem. Masą wyłożyć dno tortownicy, dociskając łyżką do dna foremki. Wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować masę serową.

Masa serowa. Z limonek zetrzeć skórkę (tylko zielona część), wycisnąć sok. Twaróg, mascarpone, cukier, jajka, sól, mąkę, sok i skórkę z limonek zmiksować na gładką masę (tylko do połączenia składników!). Piec 50-60 minut w temperaturze 150-160 stopni C. Po upieczeniu wystudzić i wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin.

Wierzch. Sernik można polać lukrem śmietankowym. Łącząc 1/2 szklanki cukru pudru z 1-2 łyżkami kwaśnej śmietany. Posypać startą skórką z limonki lub ozdobić cząstkami limonki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Sernik limonkowy
Sernik limonkowy

drukuj

2 thoughts on “Sernik limonkowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *