Kuleczki tiramisu z wafelkami

Trochę inne wafelki z mlekiem w proszku. Zamiast tradycyjnych prostokątów, kwadratów czy rombów – kuleczki. I smak też inny – kawowy. Mnie bardzo smakowały, ale ostatnio moje ulubione smaki to: kawowy, kokosowy i kwaśny :).

Kulki tiramisu z wafelkami
Kulki tiramisu z wafelkami

Składniki kuleczek tiramisu z wafelkami:

  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki espresso lub likieru migdałowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2-3 łyżeczki sypkiej kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 suche wafle (w wersji bezglutenowej, bezglutenowe)
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • ew. dodatki: patyczki jak do szaszłyków, starta czekolada deserowa, jeśli chcemy otaczać kuleczki

Jak zrobić kuleczki tiramisu z wafelkami?

Masło, espresso (jeśli wybieramy likier, dodajemy go po zagotowaniu pozostałych składników), cukier, cukier waniliowy umieścić w garnki i mieszając zagotować. Przestudzić, ale masa nie może być zimna. Wafle połamać na drobne kawałki. Do masy dodać mleko w proszku, sypką kawę i połamane wafle. Dokładnie wymieszać i z masy formować niewielkie kuleczki. Gdy chcemy otoczyć czekoladą, to jest własnie ten moment. Można układać na talerzu lub nabijać na patyczki do szaszłyków. Zostawić do zastygnięcia.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *