Chleb gryczany na zakwasie to mój numer jeden wśród chlebów bezglutenowych na zakwasie. Zdecydowanie najbardziej kwaśny, ciężki, aromatyczny. Najlepiej smakuje z samym masłem, no może jeszcze pomidor :).
Inne moje chleby na zakwasie można znaleźć TU.

Składniki chleba gryczanego na zakwasie:
- 400 g mąki gryczanej pełnoziarnistej (w wersji bezglutenowej, bezglutenowa)
- 100 g płatków owsianych (też wersja z kłoskiem, w wersji bezglutenowej)
- 300 g zakwasu gryczanego (sposób przygotowania TU, mąkę owsianą trzeba zastąpić gryczaną)
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 450 – 500 ml wody gazowanej w temperaturze pokojowej
Jak zrobić chleb gryczany na zakwasie?
Dzień przed pieczeniem chleba rano wyjąć z lodówki zakwas gryczany, dokarmić, czyli dodać mąkę gryczaną i letnią wodę do uzyskania konsystencji budyniu. Naczynie z zakwasem przekryć gazą i odstawić do wieczora w ciepłym miejscu (ciepło jest ważne).
Wieczorem odmierzyć 300 g dokarmionego zakwasu, resztę przełożyć do słoika, zamknąć i odstawić do lodówki – to nasza baza na późniejsze chleby. Dodać do zakwasu mąkę, płatki, sól, cukier i gazowaną wodę. Dobrze wymieszać. Naczynie z ciastem przykryć gazą i odstawić na noc w ciepłym miejscu.
Drugiego dnia rano ciasto wymieszać, przełożyć do posmarowanej olejem foremki, wyrównać, przykryć gazą i odstawić na 8-10 godzin w ciepłe miejsce. Po ww. czasie rozgrzać piekarnik do 230 stopni C (z parą; można pod foremkę z chlebem wstawić naczynie z wodą). Do gorącego wstawić chleb. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze 35 minut. Studzić, po wyjęciu z foremki, na kratce.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Nie ma lepszego chleba, niż ten, który upieczemy sami!
Zgadzam się w 100 % 🙂