Taka moja wariacja na temat znanej amerykańskiej zupy. Teraz to numer jeden wśród naszych zup rybnych. Tak wiem zachwycam się co drugą zupą rybną i co jakiś czas piszę, że to numer jeden i pewnie za jakiś czas to się zmieni, ale na razie ta zupa, połączenie kukurydzy i ryby, zachwyca nas i tego się trzymamy! A inspiracją była zupa kukurydziana Oleńki.
Składniki zupy kukurydzianej z rybą:
- 400-500 g filetu z ryby (u mnie pstrąg łososiowy)
- 1 puszka kukurydzy
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek pora i selera
- przyprawy: gałązka tymianku, kilka ziaren pieprzu, ziele angielskie, listek laurowy, sól
- 1 łyżka zimnego masła + jedna łyżka mąki (u mnie owsiana bezglutenowa, ale może być zwykła pszenna)
- do podania: posiekana natka, grzanki, jogurt
Jak zrobić zupę kukurydzianą z rybą?
Rybę obrać ze skóry, pokroić w grubą kostkę, osolić i oprószyć pieprzem. Marchewki, pietruszkę, ziemniaki, kawałek selera obrać. Marchewkę i pietruszką pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę. Warzywa i przyprawy włożyć do garnka, zalać wodą (lubimy gęste zupy i u nas to ok. 1 l, ale wszystko zależy od upodobań i wielkości warzyw) i gotować do miękkości. 5 minut przed końcem gotowania dodać odsączoną kukurydzę i rybę. Zimne masło rozmieszać z mąką, dodać do zupy i wymieszać (masło jest zimne, zupa gorąca, dzięki temu nie powstaną kluski i masa rozpuści się w garnku). Jeśli chcemy obniżyć kaloryczność zupy, można ten dodatek pominąć. Przed podaniem posypać natką.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.