Prażuchy

Prażuchy, bieda-kluski, czyli starodawne danie z ziemniaków. Danie taty Bernarda. Gdy pierwszy raz zobaczyłam przygotowanie, byłam zdziwiona, trochę tak jak bym widziała ciasto na ptysie w wersji ziemniaczanej 🙂 Prażuchy w naszej wersji są odrobinę odchudzone i zmodyfikowane, zamiast mąki pszennej – mąka owsiana pełnoziarnista i dodatek mleka, a skwarki zastąpiliśmy usmażonymi na maśle listkami szałwii.

Prażuchy
Prażuchy

Składniki prażuchów:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 100 g mąki owsianej (można zastąpić zwykłą pszenną)
  • 100 ml mleka
  • sól
  • dodatki: skwarki z boczku lub chrupka szałwia usmażona na maśle

Jak zrobić prażuchy?

Ziemniaki ugotować, a nawet rozgotować, z dodatkiem soli. Odlać wodę (niedokładnie), dolać mleko, zasypać powierzchnię ziemniaków mąką (bez mieszania) i gotować pod przykryciem kilka minut, do zaparzenia mąki (ok. 7-10 minut). Zdjąć z ognia i bardzo dokładnie ubić tłuczkiem. Formować kluski łyżką moczoną w tłuszczu (albo w maśle, w którym smażyła się szałwia lub w tłuszczu wytopionym z boczku) – zdjęcie pod przepisem. Można formować łyżką do lodów – zdjęcie powyżej. Polać masłem szałwiowym lub tłuszczem ze skwarkami.

Prażuchy
Prażuchy
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *