Prażuchy, bieda-kluski, czyli starodawne danie z ziemniaków. Danie taty Bernarda. Gdy pierwszy raz zobaczyłam przygotowanie, byłam zdziwiona, trochę tak jak bym widziała ciasto na ptysie w wersji ziemniaczanej 🙂 Prażuchy w naszej wersji są odrobinę odchudzone i zmodyfikowane, zamiast mąki pszennej – mąka owsiana pełnoziarnista i dodatek mleka, a skwarki zastąpiliśmy usmażonymi na maśle listkami szałwii.
Składniki prażuchów:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 100 g mąki owsianej (można zastąpić zwykłą pszenną)
- 100 ml mleka
- sól
- dodatki: skwarki z boczku lub chrupka szałwia usmażona na maśle
Jak zrobić prażuchy?
Ziemniaki ugotować, a nawet rozgotować, z dodatkiem soli. Odlać wodę (niedokładnie), dolać mleko, zasypać powierzchnię ziemniaków mąką (bez mieszania) i gotować pod przykryciem kilka minut, do zaparzenia mąki (ok. 7-10 minut). Zdjąć z ognia i bardzo dokładnie ubić tłuczkiem. Formować kluski łyżką moczoną w tłuszczu (albo w maśle, w którym smażyła się szałwia lub w tłuszczu wytopionym z boczku) – zdjęcie pod przepisem. Można formować łyżką do lodów – zdjęcie powyżej. Polać masłem szałwiowym lub tłuszczem ze skwarkami.