Jogurtowy sernik na zimno z borówkami

Sernik na zimno w wersji fit. Orzechowo-owsiany spód, delikatna pianka serowa z borówkami i borówkowa frużelina. Pyszny deser i z mniejszymi wyrzutami sumienia 🙂

Jogurtowy sernik na zimno z borówkami
Jogurtowy sernik na zimno z borówkami

Składniki jogurtowego sernika z borówkami

Spód:

  • 1 szklanka płatków owsianych (w wersji bezglutenowej, bezglutenowe)
  • 2/3 szklanki orzechów dowolnych (u mnie włoskie, ale dają zdecydowany smak; nerkowce czy migdały będą lepsze)
  • 2-3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli

Masa serowo-jogurtowa :

  • 500 g mielonego twarogu (sernikowego) z lodówki
  • 400 g gęstego jogurtu z lodówki
  • 200 g śmietany 30-36 % dobrze schłodzona
  • 100-140 g cukru pudru (lub do smaku)
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • skórka starta z cytryny (opcjonalnie)
  • 300 g borówek

Borówkowa frużelina:

  • 250 g borówek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny + 1 łyżka soku cytrynowego

Jak zrobić jogurtowy sernik na zimno z borówakmi?

Spód*. Płatki owsiane wrzucić na suchą patelnie i delikatnie podprażyć. Trzeba mieszać i uważać, by się nie przypaliły. 2/3 płatków i orzechy zmiksować na proszek, dodać pozostałe płatki, cukier, rozpuszczone masło i szczyptę soli. Wymieszać. Masą wyłożyć tortownicę o średnicy 24 cm, dociskając okruchy do dna formy. Włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować masę sernikową.

Masa sernikowa. Borówki umyć i osuszyć. Żelatynę zalać zimną wodą, tylko do przykrycia i zostawić do napęcznienia. Podgrzewając rozpuścić żelatynę, nie można zagotować (inaczej żelatyna starci właściwości żelujące). Wystudzić (może być letnia). Twaróg połączyć z jogurtem, cukrem pudrem, ew. skórką cytrynową. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki masy, wymieszać, ponownie dodać 2-3 łyżki i wymieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do masy sernikowo-jogurtowej i zmiksować. Ubić śmietanę i partiami, delikatnie mieszając, dodać do masy serowej. Dodać borówki i ponownie delikatnie wymieszać. Przełożyć na owsiany spód i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować frużelinę.

Borówkowa frużelina**. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie (zlać woda do przykrycia żelatyny). Borówki ze skórką cytrynową i sokiem cytrynowym zasypać cukrem i powoli podgrzewając zagotować. Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 2 łyżkami zimnej wody, zagotować. Zestawić z ognia dodać żelatynę i wymieszać. Ostudzić. Tężejącą masą przykryć sernik. Całość chłodzić 8-12 godzin.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

*zamiast spodu owsianego można formę wyłożyć spodem biszkoptowy lub biszkoptami lub pominąć spód

**żeby frużelina była bardziej zwarta, można dodać więcej żelatyny (1,5 łyżeczki)

Jogurtowy sernik na zimno z borówkami
Jogurtowy sernik na zimno z borówkami
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *