Sernik na zimno w wersji fit. Orzechowo-owsiany spód, delikatna pianka serowa z borówkami i borówkowa frużelina. Pyszny deser i z mniejszymi wyrzutami sumienia 🙂
Składniki jogurtowego sernika z borówkami
Spód:
- 1 szklanka płatków owsianych (w wersji bezglutenowej, bezglutenowe)
- 2/3 szklanki orzechów dowolnych (u mnie włoskie, ale dają zdecydowany smak; nerkowce czy migdały będą lepsze)
- 2-3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
- 50 g rozpuszczonego masła
- szczypta soli
Masa serowo-jogurtowa :
- 500 g mielonego twarogu (sernikowego) z lodówki
- 400 g gęstego jogurtu z lodówki
- 200 g śmietany 30-36 % dobrze schłodzona
- 100-140 g cukru pudru (lub do smaku)
- 6 łyżeczek żelatyny
- skórka starta z cytryny (opcjonalnie)
- 300 g borówek
Borówkowa frużelina:
- 250 g borówek
- 2-3 łyżki cukru
- 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka żelatyny
- łyżeczka skórki otartej z cytryny + 1 łyżka soku cytrynowego
Jak zrobić jogurtowy sernik na zimno z borówakmi?
Spód*. Płatki owsiane wrzucić na suchą patelnie i delikatnie podprażyć. Trzeba mieszać i uważać, by się nie przypaliły. 2/3 płatków i orzechy zmiksować na proszek, dodać pozostałe płatki, cukier, rozpuszczone masło i szczyptę soli. Wymieszać. Masą wyłożyć tortownicę o średnicy 24 cm, dociskając okruchy do dna formy. Włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować masę sernikową.
Masa sernikowa. Borówki umyć i osuszyć. Żelatynę zalać zimną wodą, tylko do przykrycia i zostawić do napęcznienia. Podgrzewając rozpuścić żelatynę, nie można zagotować (inaczej żelatyna starci właściwości żelujące). Wystudzić (może być letnia). Twaróg połączyć z jogurtem, cukrem pudrem, ew. skórką cytrynową. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki masy, wymieszać, ponownie dodać 2-3 łyżki i wymieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do masy sernikowo-jogurtowej i zmiksować. Ubić śmietanę i partiami, delikatnie mieszając, dodać do masy serowej. Dodać borówki i ponownie delikatnie wymieszać. Przełożyć na owsiany spód i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować frużelinę.
Borówkowa frużelina**. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie (zlać woda do przykrycia żelatyny). Borówki ze skórką cytrynową i sokiem cytrynowym zasypać cukrem i powoli podgrzewając zagotować. Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 2 łyżkami zimnej wody, zagotować. Zestawić z ognia dodać żelatynę i wymieszać. Ostudzić. Tężejącą masą przykryć sernik. Całość chłodzić 8-12 godzin.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
*zamiast spodu owsianego można formę wyłożyć spodem biszkoptowy lub biszkoptami lub pominąć spód
**żeby frużelina była bardziej zwarta, można dodać więcej żelatyny (1,5 łyżeczki)
1 thoughts on “Jogurtowy sernik na zimno z borówkami”