Ciasto na lato, na specjalne okazje. Delikatny biszkopt, galaretka z jagodami, krem na bazie mascarpone i beza. Brzmi dobrze? I jest pyszne, i eleganckie. Oczywiście jagody można zastąpić innymi owocami – poziomkami, truskawkami, malinami, wiśniami. Nam najlepiej smakuje wersja malinowa.
Składniki jagodowej chmurki na biszkopcie:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanka mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Galaretka:
- 3 galaretki jagodowe
- 500 g jagód
Krem waniliowy z serkiem mascarpone:
- 250 g mascarpone
- 400 ml kremówki (najlepiej kwaśnej)
- 3 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku)
- laska wanilii lub cukier waniliowy
Beza:
- 3 białka
- 150 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Jak zrobić jagodową chmurkę na biszkopcie?
Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej (czyli jajka trzeba wyjąć 2 godziny przed pieczeniem).
Dno i dłuższe boki prostokątnej formy wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). Piekarnik włączyć na 170 °C.
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać i wymieszać.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać.
Białka ubijać na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera* i po jednym dodać żółtka.
Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mieszankę mączną.
Przełożyć ciasto do foremki i piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu) i uderzyć energicznie foremką o deskę/podłogę.
Wystudzić w foremce. Wyjąć, gdy całkowicie ostygnie. Przed wyjęciem okroić nożykiem.
Galaretka. Galaretkę rozpuścić w połowie przewidzianej na opakowaniach wody. Gęstniejące galaretki połączyć z umytymi i osuszonymi owocami. Wlać na biszkopt i zostawić do stężenia.
Krem – składniki schłodzone min. 10 godzin w lodówce. Wszystkie składniki umieścić w misie i ubić na gładką, puszystą masę (nie trzeba przesadzać z miksowaniem, by nie powstało masło). Masę wyłożyć na galaretkę
Beza. Foremkę w której piekł się biszkopt, wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy. Wstawić do nagrzanego do 100 stopni C piekarnia (opcja z termoobiegiem). Suszyć 2 godziny lub dłużej (do momentu aż beza będzie krucha i chrupiąca). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Wystudzoną bezę przełożyć delikatnie na krem. Ciasto schłodzić (2-3 godziny w lodówce). Kroić ostrym nożem.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Pomysł na podstawie “Moich wypieków”.
ale pysznie wyglada to ciasto
Dziękuję 🙂