Tort z galaretką i kremem mascarpone

Prosty i efektowny tort z galaretką i kremem mascarpone. Szczególnie uwielbiany przez dzieci. Nie wiem czy za sprawą ozdób – galaretki i żelki, czy za sprawą delikatnego, waniliowego kremu i lekko kwaśnej nuty ponczu cytrynowego. Atutem jest także, nie wiadomo z jakiego powodu, galaretka 🙂

tort z galaretką i kremem mascarpone
Tort z galaretką i kremem mascarpone

Składniki tortu z galaretką i kremem mascarpone:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanka mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem waniliowy z serkiem mascarpone:

  • 500 g mascarpone
  • 500 ml kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku)
  • laska wanilii lub cukier waniliowy

Galaretka:

  • 1 dowolna, kwaśna galaretka
  • można dodać do galaretki drobne owoce

Nasączenie:

  • filiżanka wody
  • sok z cytryny
  • puder (1-2 łyżki)

Dodatki:

  • galaretki w cukrze
  • żelki
  • owoce

Jak zrobić tort z galaretką i kremem mascarpone?

Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej (czyli jajka trzeba wyjąć 2 godziny przed pieczeniem).

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). Piekarnik włączyć na 170 °C.

Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać i wymieszać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać.

Białka ubijać na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera* i po jednym dodać żółtka.

Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mieszankę mączną.

Przełożyć ciasto do foremki i piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu) i uderzyć energicznie foremką o deskę/podłogę. Trzeba uważać, by podczas uderzania nie rozpięła się tortownica.

Wystudzić w foremce. Wyjąć, gdy całkowicie ostygnie. Przed wyjęciem okroić nożykiem. Biszkopt najlepiej zrobić dzień przed przygotowaniem tortu. Podzielić na 3 części.

Galaretka. Galaretkę rozpuścić w połowie przewidzianej na opakowaniu wody. Dno tortownicy, w której piekł się biszkopt, wyłożyć folią spożywczą. Gęstniejącą galaretkę wlać na dno tortownicy i zostawić do stężenia (można do galaretki dodać drobne owoce).

Krem – składniki schłodzone min. 10 godzin w lodówce. Wszystkie składniki umieścić w misie i ubić na gładką, puszystą masę (nie trzeba przesadzać z miksowaniem, by nie powstało masło). Masę podzielić na trzy części (1 część większa, ta na wierzch i boki tortu).

Złożenie tortu. Nasączenie tortu połączyć i podzielić na 3 części. Na środek tortownicy położyć kleks kremu (zapobiega przesuwaniu tortu). Położyć jeden blat, nasączyć, położyć krem, przykryć drugim biszkoptem, nasączyć, położyć galaretkę, przykryć trzecim biszkoptem, nasączyć. Wierzch i boki przykryć drugą częścią kremu. Ozdobić, boki można posypać okruchami biszkoptu. Schłodzić.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *