Prosty i efektowny tort z galaretką i kremem mascarpone. Szczególnie uwielbiany przez dzieci. Nie wiem czy za sprawą ozdób – galaretki i żelki, czy za sprawą delikatnego, waniliowego kremu i lekko kwaśnej nuty ponczu cytrynowego. Atutem jest także, nie wiadomo z jakiego powodu, galaretka 🙂
Składniki tortu z galaretką i kremem mascarpone:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanka mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Krem waniliowy z serkiem mascarpone:
- 500 g mascarpone
- 500 ml kremówki
- 4 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku)
- laska wanilii lub cukier waniliowy
Galaretka:
- 1 dowolna, kwaśna galaretka
- można dodać do galaretki drobne owoce
Nasączenie:
- filiżanka wody
- sok z cytryny
- puder (1-2 łyżki)
Dodatki:
- galaretki w cukrze
- żelki
- owoce
Jak zrobić tort z galaretką i kremem mascarpone?
Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej (czyli jajka trzeba wyjąć 2 godziny przed pieczeniem).
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). Piekarnik włączyć na 170 °C.
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać i wymieszać.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać.
Białka ubijać na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera* i po jednym dodać żółtka.
Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mieszankę mączną.
Przełożyć ciasto do foremki i piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu) i uderzyć energicznie foremką o deskę/podłogę. Trzeba uważać, by podczas uderzania nie rozpięła się tortownica.
Wystudzić w foremce. Wyjąć, gdy całkowicie ostygnie. Przed wyjęciem okroić nożykiem. Biszkopt najlepiej zrobić dzień przed przygotowaniem tortu. Podzielić na 3 części.
Galaretka. Galaretkę rozpuścić w połowie przewidzianej na opakowaniu wody. Dno tortownicy, w której piekł się biszkopt, wyłożyć folią spożywczą. Gęstniejącą galaretkę wlać na dno tortownicy i zostawić do stężenia (można do galaretki dodać drobne owoce).
Krem – składniki schłodzone min. 10 godzin w lodówce. Wszystkie składniki umieścić w misie i ubić na gładką, puszystą masę (nie trzeba przesadzać z miksowaniem, by nie powstało masło). Masę podzielić na trzy części (1 część większa, ta na wierzch i boki tortu).
Złożenie tortu. Nasączenie tortu połączyć i podzielić na 3 części. Na środek tortownicy położyć kleks kremu (zapobiega przesuwaniu tortu). Położyć jeden blat, nasączyć, położyć krem, przykryć drugim biszkoptem, nasączyć, położyć galaretkę, przykryć trzecim biszkoptem, nasączyć. Wierzch i boki przykryć drugą częścią kremu. Ozdobić, boki można posypać okruchami biszkoptu. Schłodzić.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.