Puszyste placuszki serowe

Niesamowicie delikatne, puszyste, owsiane placuszki serowe. Nam najlepiej smakują z karmelizowanym rabarbarem, z jagodami kamczackimi, z ananasem.

Puszyste placuszki serowe
Puszyste placuszki serowe

Składniki placuszków serowych:

  • 250 g twarogu sernikowego
  • 3 jajka
  • 60 g mąki owsianej lub płatków owsianych
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Jak zrobić puszyste placuszki serowe?

Żółtka połączyć z cukrem i wanilią i ubić na jasną i puszystą masę. Do utartych żółtek dodać twaróg i mąkę. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Pianę dodać partiami do masy serowej i delikatnie wymieszać. Piec na patelni na średnim ogniu.

Dodatek? Karmelizowany rabarbar. 2 łyżki cukru rozgrzać na suchej patelni (nie mieszać), gdy lekko zacznie karmelizować, dodać sok z połowy pomarańczy i łyżkę masła. Na to wrzucić pokrojony w plasterki rabarbar – 3-4 łodygi. Dusić razem do miękkości, ale tak by rabarbar nie rozpadł się.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Puszyste placuszki serowe
Puszyste placuszki serowe

Na podstawie „Moich wypieków” (zmieniony, dostosowany do wersji bez mąki pszennej).

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *