Puszyste placuszki serowe

Niesamowicie delikatne, puszyste, owsiane placuszki serowe. Nam najlepiej smakują z karmelizowanym rabarbarem, z jagodami kamczackimi, z ananasem.

Puszyste placuszki serowe
Puszyste placuszki serowe

Składniki placuszków serowych:

  • 250 g twarogu sernikowego
  • 3 jajka
  • 60 g mąki owsianej lub płatków owsianych
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Jak zrobić puszyste placuszki serowe?

Żółtka połączyć z cukrem i wanilią i ubić na jasną i puszystą masę. Do utartych żółtek dodać twaróg i mąkę. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Pianę dodać partiami do masy serowej i delikatnie wymieszać. Piec na patelni na średnim ogniu.

Dodatek? Karmelizowany rabarbar. 2 łyżki cukru rozgrzać na suchej patelni (nie mieszać), gdy lekko zacznie karmelizować, dodać sok z połowy pomarańczy i łyżkę masła. Na to wrzucić pokrojony w plasterki rabarbar – 3-4 łodygi. Dusić razem do miękkości, ale tak by rabarbar nie rozpadł się.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Puszyste placuszki serowe
Puszyste placuszki serowe

Na podstawie „Moich wypieków” (zmieniony, dostosowany do wersji bez mąki pszennej).

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *