Niesamowicie delikatne, puszyste, owsiane placuszki serowe. Nam najlepiej smakują z karmelizowanym rabarbarem, z jagodami kamczackimi, z ananasem.
Składniki placuszków serowych:
- 250 g twarogu sernikowego
- 3 jajka
- 60 g mąki owsianej lub płatków owsianych
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Jak zrobić puszyste placuszki serowe?
Żółtka połączyć z cukrem i wanilią i ubić na jasną i puszystą masę. Do utartych żółtek dodać twaróg i mąkę. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Pianę dodać partiami do masy serowej i delikatnie wymieszać. Piec na patelni na średnim ogniu.
Dodatek? Karmelizowany rabarbar. 2 łyżki cukru rozgrzać na suchej patelni (nie mieszać), gdy lekko zacznie karmelizować, dodać sok z połowy pomarańczy i łyżkę masła. Na to wrzucić pokrojony w plasterki rabarbar – 3-4 łodygi. Dusić razem do miękkości, ale tak by rabarbar nie rozpadł się.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Na podstawie “Moich wypieków” (zmieniony, dostosowany do wersji bez mąki pszennej).