Jaka jest moja tarta? Obowiązkowo z kwaśnymi jabłkami, kruchym, maślanym, bezglutenowym ciastem, oprószona cukrem pudrem, czasami z lodami. Wygrała rodzinny ranking na najlepszą tatrzańską szarlotkę 🙂 Dlaczego tatrzańską? W czasie wakacji próbowaliśmy na szlakach szarlotek/jabłeczników we wszystkich możliwych miejscach i wygrała właśnie ta domowa 🙂 Dodam, że drugie miejsce zajęła szarlotka z Doliny Roztoki.
Składniki tarty jabłkowej Gosi:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki owsianej (można zastąpić jaglaną, wtedy tarta ma ładny żółty kolor lub pół na pół)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ew. 1 łyżeczka gumy guar (niekoniecznie, ale poprawia strukturę ciasta)
- 200 g masła
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Nadzienie:
- 4 kwaśne jabłka
- skórka otarta z cytryny
- sok z cytryny
- cukier do posypania jabłek
Dodatki:
- cukier puder do oprószenia ciasta
- lody do podania
Jak zrobić tartę jabłkową Gosi?
Wymieszać składniki suche: mąki (owsianą, ryżową, ziemniaczaną), gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy. Dodać pokrojone w kostkę masło, jajka, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 60-90 minut.
Ciasto podzielić na dwie części – 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią boki i dno formy do tarty.
Jabłka obrać pokroić w ósemki, skropić sokiem z cytryny, posypać skórką startą z cytryny (tylko żółta część) i ułożyć w foremce wyłożonej ciastem, ew. posypać cukrem. Wierzch przykryć pozostałą, rozwałkowaną częścią ciasta.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C ok. 45 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
I jeszcze pytanko – jaka wielkość formy?
Średnica 26 cm
Czy jeśli nie muszę mieć bezglutenowej tarty to mogę zamienić mąkę owsianą na zwykłą pszenną? Wydaje mi się że wówczas struktura ciasta będzie lepsza, nie mam gumy guar a chciałabym zrobić tą tartę.
Nie próbowałam takiego zestawu. Jednak mąki bezglutenowe dają inną strukturę ciasta. Na blogu są inne ciasta kruche z mąką pszenną np. takie https://rodzinkawkuchni.pl/2012/03/mazurek-kajmakowy.html