Tarta jabłkowa Gosi

Jaka jest moja tarta? Obowiązkowa z kwaśnymi jabłkami, kruchym, maślanym, bezglutenowym ciastem, oprószona cukrem pudrem, czasami z lodami. Wygrała rodzinny ranking na najlepszą tatrzańską szarlotkę 🙂 Dlaczego tatrzańską? W czasie wakacji próbowaliśmy na szlakach szarlotek/jabłeczników we wszystkich możliwych miejscach i wygrała właśnie ta domowa 🙂 Dodam, że drugie miejsce zajęła szarlotka z Doliny Roztoki.

Bezglutenowa tarta jabłkowa Gosi
Bezglutenowa tarta jabłkowa Gosi

Składniki tarty jabłkowej Gosi:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki owsianej (można zastąpić jaglaną, wtedy tarta ma ładny żółty kolor lub pół na pół)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ew. 1 łyżeczka gumy guar (niekoniecznie, ale poprawia strukturę ciasta)
  • 200 g masła
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Nadzienie:

  • 4 kwaśne jabłka
  • skórka otarta z cytryny
  • sok z cytryny
  • cukier do posypania jabłek

Dodatki:

  • cukier puder do oprószenia ciasta
  • lody do podania

Jak zrobić tartę jabłkową Gosi?

Wymieszać składniki suche: mąki (owsianą, ryżową, ziemniaczaną), gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy. Dodać pokrojone w kostkę masło, jajka, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 60-90 minut.

Ciasto podzielić na dwie części – 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią boki i dno formy do tarty.

Jabłka obrać pokroić w ósemki, skropić sokiem z cytryny, posypać skórką startą z cytryny (tylko żółta część) i ułożyć w foremce wyłożonej ciastem, ew. posypać cukrem. Wierzch przykryć pozostałą, rozwałkowaną częścią ciasta.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C ok. 45 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *