Tarta jabłkowa Gosi

Jaka jest moja tarta? Obowiązkowo z kwaśnymi jabłkami, kruchym, maślanym, bezglutenowym ciastem, oprószona cukrem pudrem, czasami z lodami. Wygrała rodzinny ranking na najlepszą tatrzańską szarlotkę 🙂 Dlaczego tatrzańską? W czasie wakacji próbowaliśmy na szlakach szarlotek/jabłeczników we wszystkich możliwych miejscach i wygrała właśnie ta domowa 🙂 Dodam, że drugie miejsce zajęła szarlotka z Doliny Roztoki.

Bezglutenowa tarta jabłkowa Gosi
Bezglutenowa tarta jabłkowa Gosi

Składniki tarty jabłkowej Gosi:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki owsianej (można zastąpić jaglaną, wtedy tarta ma ładny żółty kolor lub pół na pół)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ew. 1 łyżeczka gumy guar (niekoniecznie, ale poprawia strukturę ciasta)
  • 200 g masła
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Nadzienie:

  • 4 kwaśne jabłka
  • skórka otarta z cytryny
  • sok z cytryny
  • cukier do posypania jabłek

Dodatki:

  • cukier puder do oprószenia ciasta
  • lody do podania

Jak zrobić tartę jabłkową Gosi?

Wymieszać składniki suche: mąki (owsianą, ryżową, ziemniaczaną), gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy. Dodać pokrojone w kostkę masło, jajka, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 60-90 minut.

Ciasto podzielić na dwie części – 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią boki i dno formy do tarty.

Jabłka obrać pokroić w ósemki, skropić sokiem z cytryny, posypać skórką startą z cytryny (tylko żółta część) i ułożyć w foremce wyłożonej ciastem, ew. posypać cukrem. Wierzch przykryć pozostałą, rozwałkowaną częścią ciasta.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C ok. 45 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb

drukuj

4 thoughts on “Tarta jabłkowa Gosi

  1. Czy jeśli nie muszę mieć bezglutenowej tarty to mogę zamienić mąkę owsianą na zwykłą pszenną? Wydaje mi się że wówczas struktura ciasta będzie lepsza, nie mam gumy guar a chciałabym zrobić tą tartę.

Skomentuj Gośka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.