Eton mess, czyli truskawki, bita śmietana i chrupiące bezy. Szybki deser na lato. Truskawki można zastępujemy czereśniami, jagodami, kiwi lub innymi owocami.
Składniki:
- szklanka truskawek
- szklanka schłodzonej kremówki
- kilka bez (najlepiej domowych)
- ew. kilka posiekanych orzechów (włoskich, pistacjowych, innych)
- 1 łyżka cukru (odrobina, bo bezy są słodkie)
Wykonanie:
Bezy pokruszyć, ale nie na proszek. Truskawki pokroić w plasterki, zasypać cukrem. Śmietanę ubić, ale nie na sztywno, raczej na gęsto. Bezy wymieszać ze śmietaną, dodać truskawki zostawiając kilka do ozdoby. Przełożyć do pucharków, ozdobić truskawkami, posypać pistacjami.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne zimne desery: