Panna cotta z sosem wiśniowym

Słynny, włoski deser na upalne dni. Śmietankowa galaretka z wanilią i sosem wiśniowym.

panna cotta z sosem wiśniowym_deser włoski_deser kremowy_deser z wiśniami

Składniki:

  • 750 ml kremówki
  • 10-15 dag cukru (do smaku)
  • 1 laska wanilii
  • 4 łyżeczki żelatyny

Sos:

  • 40 dag wydrylowanych wiśni
  • cukier do smaku
  • odrobina mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
  • ew. cynamon czy amaretto do smaku

Wykonanie:

Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki śmietanki. Wanilię rozkroić i wyskrobać nożem nasionka. Pozostałą śmietanę wlać do garnka. Dodać cukier, nasionka wanilii i strąk. Zagotować i gotować jeszcze chwilę od momentu wrzenia. Zestawić z ognia, wyjąć strąk wanilii. Po chwili dodać namoczoną żelatynę, dobrze rozmieszać.

Przelać do naczyń do deserów (pucharki, słoiki, kielichy, itp). Odstawić do zastygnięcia. W tym czasie przygotować sos. Wiśnie zasypać cukrem i odstawić na godzinę, półtorej, by puściły sok. Zagotować. Mąkę rozmieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do wiśni, zagotować. Najlepiej wlewać rozmieszaną mąkę powoli, sprawdzając gęstość sosu. Powinien być lekko płynny, nie tak gęsty jak kisiel. Wystudzić.

Sosem polać galaretkę. Ozdobić melisą.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

panna cotta z sosem wiśniowym_deser włoski_deser kremowy_deser z wiśniami

Akcja w wiśniowym sadzie 2016_panna cotta z sosem wiśniowym

Inne zimne desery:

creme brulee_krem z karmelem_deser francuski_krem spalony  lody brazylijskie_sorbet owocowy_deser na upalny dzień   deser arbuzowo-melonowy_deser na zimno_sałatka owocowa_deser z lodami  Grill z arbuza_owocowa sałatka_arbuz kreatywnie_zabawy kulinarne  

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.