Słynny, włoski deser na upalne dni. Śmietankowa galaretka z wanilią i sosem wiśniowym.
Składniki:
- 750 ml kremówki
- 10-15 dag cukru (do smaku)
- 1 laska wanilii
- 4 łyżeczki żelatyny
Sos:
- 40 dag wydrylowanych wiśni
- cukier do smaku
- odrobina mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
- ew. cynamon czy amaretto do smaku
Wykonanie:
Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki śmietanki. Wanilię rozkroić i wyskrobać nożem nasionka. Pozostałą śmietanę wlać do garnka. Dodać cukier, nasionka wanilii i strąk. Zagotować i gotować jeszcze chwilę od momentu wrzenia. Zestawić z ognia, wyjąć strąk wanilii. Po chwili dodać namoczoną żelatynę, dobrze rozmieszać.
Przelać do naczyń do deserów (pucharki, słoiki, kielichy, itp). Odstawić do zastygnięcia. W tym czasie przygotować sos. Wiśnie zasypać cukrem i odstawić na godzinę, półtorej, by puściły sok. Zagotować. Mąkę rozmieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do wiśni, zagotować. Najlepiej wlewać rozmieszaną mąkę powoli, sprawdzając gęstość sosu. Powinien być lekko płynny, nie tak gęsty jak kisiel. Wystudzić.
Sosem polać galaretkę. Ozdobić melisą.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne zimne desery: