Ogórki kiszone – najlepsze

Najlepsze pod słońcem ogórki kiszone. Dlaczego są tak niezwykłe? Przyprawy (chrzan, czosnek, koper, liście wiśni i porzeczki), dobra woda i ekologiczne (ogródkowe, własne) ogórki, ot i cały przepis. Tylko tyle? Nieee aż tyle!

Z ogórków słynie mama Helena, ale my też mamy swoją wersję (nasze ogórki mają dużo chrzanu, przez to są bardziej pikantne i chrupiące).

ogórki kiszone w słoikach_ogórki kwaszone_domowe przetwory

Składniki:

  • 1 kg małych lub średnich ogórków (ogórki powinny być jasne, czyli nieprzenawożone i z małą ilością brodawek)
  • 3,5 dag soli kamiennej, niejodowanej (można mniej – 1 pełną łyżkę na litr wody)
  • 3/4 l przegotowanej, zimnej wody
  • do każdego słoika: kawałek obranego chrzanu, po 2-3 ząbki czosnku, liście wiśni lub czarnej porzeczki, lub winogron, dębu, baldach kopru

Wykonanie:

Ogórki umyć, osączyć, układać w przygotowanych słojach (nie nacinać ogórków). Do każdego słoika włożyć przyprawy. Zalać wodą z solą (sól dobrze wymieszać) tak, by ogórki całkowicie przykrywał roztwór. Brzegi słoików wytrzeć, przykryć gumką i pokrywką, zapiąć gumką lub w przypadku zwykłych słoików – zakręcić. Zostawić w temperaturze pokojowej na dobę, potem wynieść w chłodne (a nawet zimne) i ciemne miejsce.

Uwagi:

*liście zawierają taniny – garbniki roślinne, które hamują działanie enzymów rozkładających pektyny w ogórkach. Dzięki temu, ogórki są dłużej twarde

**czosnek i koper dają smak (czosnek działa także na mikroby)

***chrzan daje smak i twardość

****można do ogórków dodać gorczycę, która (tak jak sól) ma działanie konserwujące

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ogórki kiszone w słoikach_ogórki kwaszone_domowe przetwory

Inne przetwory warzywne:

ogórki w zalewie curry_ogórki kanapkowe_marynaty domowe_przetwory  sałatka z buraków i papryki na zimę_domowe przetwory_marynaty  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory  sałatka z ogórków z kolendrą na zimę_przetwory_marynaty_ogórki w occie_sałatka ogórkowa w słoikach

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *