Niesamowicie aromatyczne, proste i pyszne danie na lato. Obok zupy kurkowej szwagra i risotto, moje ulubione danie z kurkami.
Składniki:
- 600 g piersi indyka
- 400-500 g kurek
- 1 kubek kwaśnej śmietany
- masło klarowane do smażenia
- sól, pieprz
- natka
- ew. cebula (nie dodaję, zabija delikatny smak kurek)
Wykonanie:
Mięso pokroić na zgrabne kotlety. Posolić, oprószyć pieprzem i usmażyć na maśle.
Kurki umyć i również usmażyć. Jeśli dodajemy cebulę, podsmażyć (pokrojoną w piórka lub półplasterki) i dopiero potem dodać kurki. Do grzybów przełożyć mięso, wlać śmietanę, chwilę ogrzewać. Posypać dużą porcją natki.
Warianty dania:
*kotlety, przed smażeniem, posypać igiełkami rozmarynu
**do sosu dodać pokruszony ser z niebieską pleśnią (przed dodaniem śmietany)
Mycie kurek.
Ostatnio gdzieś w sieci znalazłam doskonały sposób na mycie kurek. Otóż kurki posypuję porządną porcją mąki (u mnie ryżowa, ale może być zwykła, pszenna), potem myję i gotowe :).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne dania z grzybami: