Indyk w sosie kurkowym

Niesamowicie aromatyczne, proste i pyszne danie na lato. Obok zupy kurkowej szwagra i risotto, moje ulubione danie z kurkami.

Indyk w sosie kurkowym_sznycle z indyka z grzybami_indyk z sosem_domowy obiad

Składniki:

  • 600 g piersi indyka
  • 400-500 g kurek
  • 1 kubek kwaśnej śmietany
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz
  • natka
  • ew. cebula (nie dodaję, zabija delikatny smak kurek)

Wykonanie:

Mięso pokroić na zgrabne kotlety. Posolić, oprószyć pieprzem i usmażyć na maśle.

Kurki umyć i również usmażyć. Jeśli dodajemy cebulę, podsmażyć (pokrojoną w piórka lub półplasterki) i dopiero potem dodać kurki. Do grzybów przełożyć mięso, wlać śmietanę, chwilę ogrzewać. Posypać dużą porcją natki.

Warianty dania:

*kotlety, przed smażeniem, posypać igiełkami rozmarynu

**do sosu dodać pokruszony ser z niebieską pleśnią (przed dodaniem śmietany)

Mycie kurek.

Ostatnio gdzieś w sieci znalazłam doskonały sposób na mycie kurek. Otóż kurki posypuję porządną porcją mąki (u mnie ryżowa, ale może być zwykła, pszenna), potem myję i gotowe :).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Indyk w sosie kurkowym_sznycle z indyka z grzybami_indyk z sosem_domowy obiad

Inne dania z grzybami:

polędwiczki z grzybami_dania z drobiu_placki ziemniaczane_Jesienne przepisy  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki  

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.