Frytki z cukinii

Bardzo prosta i smaczna przekąska, przystawka, przegryzka lub zaskakujący dodatek do obiadu (tak było u mnie, jedliśmy frytki z sałatką gruzińską – ostatnio moją ulubioną).

frytki z cukinii_danie warzywne_danie wegetariańskie_danie bezglutenowe

Składniki:

  • 2 małe, młode cukinie (takie bez nasion)
  • odrobina mąki (u mnie ryżowa)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka lub śmietany (można pominąć)
  • 10 dag startego parmezanu lub innego twardego sera
  • 4-5 łyżek tartej bułki (w wersji bezglutenowej – zmielone płatki kukurydziane)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Nastawić piekarnik na 200 °C.

Cukinię pokroić w słupki, osolić, oprószyć pieprzem. Jajka rozmącić z mlekiem. Ser wymieszać z bułką lub zmielonymi płatkami.

Cukinię oprószyć mąką, moczyć w miksturze jajecznej, potem panierować w mieszance serowej. Tak przygotowaną cukinię układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut na złoty kolor.

Warianty:

*do panierki można dodać ulubione zioła czy przyprawy.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z cukinii:

Zupa krem z cukinii_dania wegetariańskie_zupy na lato  roladki z cukinii_cukinia z serkiem i pomidorami_przystawki_przekąski_karnawał  Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory  Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie  placuszki z cukinii_danie wegetariańskie_racuszki_placki  placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki wegetariańskie_placki warzywne_danie dietetyczne_danie bezglutenowe_dieta bezmleczna  zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja  pierogi mięsne z szałwią + surówka z cukinii_pierogi gotowane_surówka  tarta cukiniowa_tarta wytrawna_danie z kwiatami cukinii 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *