Bardzo prosta i smaczna przekąska, przystawka, przegryzka lub zaskakujący dodatek do obiadu (tak było u mnie, jedliśmy frytki z sałatką gruzińską – ostatnio moją ulubioną).
Składniki:
- 2 małe, młode cukinie (takie bez nasion)
- odrobina mąki (u mnie ryżowa)
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka lub śmietany (można pominąć)
- 10 dag startego parmezanu lub innego twardego sera
- 4-5 łyżek tartej bułki (w wersji bezglutenowej – zmielone płatki kukurydziane)
- sól, pieprz
Wykonanie:
Nastawić piekarnik na 200 °C.
Cukinię pokroić w słupki, osolić, oprószyć pieprzem. Jajka rozmącić z mlekiem. Ser wymieszać z bułką lub zmielonymi płatkami.
Cukinię oprószyć mąką, moczyć w miksturze jajecznej, potem panierować w mieszance serowej. Tak przygotowaną cukinię układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut na złoty kolor.
Warianty:
*do panierki można dodać ulubione zioła czy przyprawy.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne dania z cukinii: