Przetwory, przetwory, przetwory. Dziś sałatka z ogórków z kolendrą, papryką i selerem.
Ze starego zeszytu.
Składniki:
- 4 kg ogórków
- 0,5 kg cebuli
- 4 duże papryki
- 1 seler
Zalewa:
- 4 szklanki wody
- 2,5 szklanki octu 10 %
- 3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 2 łyżeczki gorczycy
- 2 łyżeczki ziaren kolendry
- kilka ziaren pieprzu
- 1 listek laurowy
Wykonanie:
Cebule i selera obrać, papryki pozbawić gniazd nasiennych.
Ogórki i cebule pokroić w plastry, papryki w paski, selera w słupki. Całość wymieszać, zalać 9 szklankami zimnej wody i 1 szklanką soli. Ponownie wymieszać i odstawić na 3 godziny. Od czasu do czasu zamieszać.
Po ww. czasie sałatkę odcisnąć. Włożyć do przygotowanych słoików. Składniki zalewy zagotować i gorącą walać do słoików z sałatką. Pasteryzować 7-10 minut (licząc od chwili zagotowania).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne przetwory z octem: