Zupa szczawiowa

Tak, wiem szczawiowa to wiosenna zupa, ale na polach jest tyle szczawiu, że nie potrafiłam się oprzeć. A szczawiowa z dzikiego szczawiu jest najlepsza! Kwaśna, wyrazista, po prostu rarytas.

Pamiętajcie jedynie, że szczaw, tak jak rabarbar i botwina, usuwa z organizmu wapń i tworzy trudno rozpuszczalny szczawian wapń. Trzeba jeść z umiarem.

szczawiowa_zupa ze szczawiu_zupa z dzikiego szczawiu_kuchnia mazowiecka

Składniki:

  • 1,5 l aromatycznego rosołu (można na wywarze warzywnym, ale to jedna z nielicznych zup, które gotuję na rosole)
  • 5-6 garści umytego, posiekanego dzikiego szczawiu (lub mniej, zależy od tego jak kwaśne zupy lubicie)
  • 1/2 szklanki śmietanki (ew. mleka)
  • dodatki: ugotowane, młode ziemniaki, jajka na twardo

Wykonanie:

Do gotującego się wywaru dodać posiekany szczaw (najlepiej zacząć od czterech garści, sprawdzić, czy zupa jest kwaśna, ew. dodać więcej), zagotować. Zestawić z ognia i dodać śmietankę. Przed dodaniem śmietanę zahartować, tzn. wlewać do śmietany po trochu część zupy, intensywnie mieszając. Tak przygotowaną, dodać do garnka.

Podawać z ugotowanymi jajkami i ziemniakami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

szczawiowa_zupa ze szczawiu_zupa z dzikiego szczawiu_kuchnia mazowiecka

„Mazowsze kulinarnie”.

Akcja_Mazowsze kulinarnie_dania kuchni mazowieckiej_botwina

Inne zupy na lato:

botwina_dania kuchni mazowieckiej_zupy  Zupa krem z cukinii_dania wegetariańskie_zupy na lato  halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *