Sałatka z ogórków z kolendrą na zimę

Przetwory, przetwory, przetwory. Dziś sałatka z ogórków z kolendrą, papryką i selerem.

Ze starego zeszytu.

sałatka z ogórków z kolendrą na zimę_przetwory_marynaty_ogórki w occie_sałatka ogórkowa w słoikach

Składniki:

  • 4 kg ogórków
  • 0,5 kg cebuli
  • 4 duże papryki
  • 1 seler

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • 2,5 szklanki octu 10 %
  • 3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 listek laurowy

Wykonanie:

Cebule i selera obrać, papryki pozbawić gniazd nasiennych.

Ogórki i cebule pokroić w plastry, papryki w paski, selera w słupki. Całość wymieszać, zalać 9 szklankami zimnej wody i 1 szklanką soli. Ponownie wymieszać i odstawić na 3 godziny. Od czasu do czasu zamieszać.

Po ww. czasie sałatkę odcisnąć. Włożyć do przygotowanych słoików. Składniki zalewy zagotować i gorącą walać do słoików z sałatką. Pasteryzować 7-10 minut (licząc od chwili zagotowania).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sałatka z ogórków z kolendrą na zimę_przetwory_marynaty_ogórki w occie_sałatka ogórkowa w słoikach

Inne przetwory z octem:

wiśnie w occie_marynaty owocowe_przetwory  grzyby w occie_marynaty_przekąski_przetwory  gruszki w ocie_marynaty owocowe_przetwory  marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *