Suszone wiśnie

Czytaliście „Dzieci z Bullerbyn”? Właśnie z tej książki zaczerpnęłam pomysł suszenia wiśni. I…są świetne, kwaśne, elastyczne, cudowne do owsianki, świątecznego keksa, murzynka, tortu czekoladowego. Zrobiłam je w dwóch wersjach – otoczone cukrem i bez niczego. Która lepsza? Zdania są podzielone, ja wybieram kwaśną :).

suszone wiśnie_domowe bakalie_przetwory

Składniki:

  • wiśnie
  • ew. cukier

Wykonanie:

Owoce umyć, wydrylować, osączyć na sitku, osuszyć (najlepiej kuchennym ręcznikiem), rozłożyć na tacach piekarnikowych, suszyć w piekarniku najpierw w temperaturze 50-70 °C, potem 70-90 °C.

Wiśnie są wysuszone, jeśli są elastyczne, ale nie wycieka z nich sok.

Przechowywać w puszce lub lnianym woreczku.

Wiśnie przed suszeniem można otoczyć cukrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

 suszone wiśnie_domowe bakalie_przetwory

Akcja Skandynawskie Lato 2016

Inne przetwory z wiśni:

konfitura z wiśni z zielonym pieprzem_domowa konfitura_niespotykane przetwory  wiśnie w occie_marynaty owocowe_przetwory  wiśnie kandyzowane_przetwory z wiśni_domowy wyrób  czekowiśnia_przetwory z wiśni_wiśnie z czekoladą

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *