Delikatne ciasto z owocami i chrupiącą skórką. W oryginale tylko z rabarbarem, ale teraz, w sezonie jagodowym, z jagodami. Koniecznie musicie spróbować, bo jest łatwe, błyskawiczne w przygotowaniu i znikaniu, no i ten smak :).
Aha, ciasto raczej z kategorii na co dzień.
Z “Arabeski”.
Składniki:
- 4 jajka
- 200 g mąki (u mnie orkiszowa, ale z tortową, pszenną będzie bardziej puszyste)
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 250 g jagód
- 250 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
- 100 g zimnego masła
- 3-4 łyżki grubego cukru
- ew. cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Formę o średnicy 26 cm lub 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować jagody – umyć i osuszyć. Wymieszać z rabarbarem.
Piekarnik włączyć na 175 – 185 °C.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać ekstrakt waniliowy, mąkę i delikatnie wymieszać, tak by nie popsuć struktury ubitych jajek.
Ciasto przełożyć do foremki, posypać jagodami wymieszanymi z rabarbarem, obłożyć pokrojonym w cienkie plastry zimnym masłem i posypać grubym cukrem.
Piec 50 – 60 minut (lub dłużej, do suchego patyczka).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne błyskawiczne ciasta z owocami: