Jagody w soku własnym

Nastał czas przetworów. Do słoików wędrują: truskawki, agrest, czereśnie, porzeczki, botwina, szczaw i już powoli jagody. A z przetworów jagodowych najlepsze są soki (takie z okna) i jagody w soku własnym. Te ostanie wspaniale smakują z kaszą manną, jaglaną, budyniem, jogurtem. Mogą być bazą do przygotowania galaretek, kisieli, musów, koktajli, zup, sosów.

jagody w soku własnym_słodkie przetwory_jagody w słoikach

Składniki:

  • Jagody
  • cukier*

Wykonanie:

Słoiki i nakrętki przeznaczone do przetworów umyć, osuszyć, wstawić na 30-40 minut do piekarnika ustawionego na 105 °C.

Jagody umyć, usunąć listki, osączyć.

Wkładać ciasno do przygotowanych słoików przesypując cukrem (po 2-3 łyżki na słoik lub mniej). Warto zostawić na jakiś czas i gdy uleżą się, dosypać.

Zakręcać i pasteryzować ok. 25 minut**.

Po zakończeniu pasteryzacji, sprawdzić czy słoiki „złapały”.

*można przygotować owoce bez cukru, ale trzeba pamiętać, że cukier jest konserwantem.

**wkładać do garnka z wodą wyłożonego ściereczką. Woda powinna sięgać do 2/3 wysokości słoika. Pasteryzować na wolnym ogniu, licząc czas od zagotowania.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

jagody w soku własnym_słodkie przetwory_jagody w słoikach

Inne słodkie przetwory:

konfitura morelowa_konfitura tradycyjna_słodkie przetwory  dżem z czarnych porzeczek_dżem tradycyjny_słodkie przetwory  agrest w syropie_domowe przetwory_słodkie przetwory  dżem truskawkowo_ananasowy_dżem z cukrem żelującym_przetwory domowe

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *