Nastał czas przetworów. Do słoików wędrują: truskawki, agrest, czereśnie, porzeczki, botwina, szczaw i już powoli jagody. A z przetworów jagodowych najlepsze są soki (takie z okna) i jagody w soku własnym. Te ostanie wspaniale smakują z kaszą manną, jaglaną, budyniem, jogurtem. Mogą być bazą do przygotowania galaretek, kisieli, musów, koktajli, zup, sosów.
Składniki:
- Jagody
- cukier*
Wykonanie:
Słoiki i nakrętki przeznaczone do przetworów umyć, osuszyć, wstawić na 30-40 minut do piekarnika ustawionego na 105 °C.
Jagody umyć, usunąć listki, osączyć.
Wkładać ciasno do przygotowanych słoików przesypując cukrem (po 2-3 łyżki na słoik lub mniej). Warto zostawić na jakiś czas i gdy uleżą się, dosypać.
Zakręcać i pasteryzować ok. 25 minut**.
Po zakończeniu pasteryzacji, sprawdzić czy słoiki “złapały”.
*można przygotować owoce bez cukru, ale trzeba pamiętać, że cukier jest konserwantem.
**wkładać do garnka z wodą wyłożonego ściereczką. Woda powinna sięgać do 2/3 wysokości słoika. Pasteryzować na wolnym ogniu, licząc czas od zagotowania.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne słodkie przetwory: