Szparagi z szynką w cieście francuskim, to wspaniała przekąska, przegryzka, dodatek do barszczu, soku pomidorowego. Smaczne na ciepło i zimno. Zarówno na przyjęcie, niedzielny obiad, babskie spotkanie, jak i piknik.
Tak na koniec sezonu szparagowego :).
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 16 szparagów (u mnie zielone)
- 8 niewielkich plasterków surowej szynki
- żółtko rozmieszane z łyżką mleka lub śmietany (do posmarowania wierzchu)
- posypka (do wyboru: czarnuszka, kminek, sezam, utłuczony pieprz, mak)
Wykonanie:
Szparagi umyć, odkroić zdrewniałe końcówki, podgotować. Ostudzić i podzielić na 10 cm części.
Ciasto pokroić na kwadraty o boku 10 cm. Na kwadratach kłaść szynkę, po dwa szparagi (po przekątnej). Przeciwległe boki kwadratów złożyć do siebie i zlepić. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem, posypać dowolnymi nasionami.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200-220 °C 15-20 minut (na złoty kolor).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne przegryzki: