Ogórki kanapkowe, przekąskowe, obiadowe w słoikach. Przetwory dla miłośników curry, ogórków i marynat.
Ze zbiorów mamy Heleny.
Składniki ogórków w zalewie curry:
- 3 kg ogórków
- 1 l wody
- 1 szklanka octu 10 %
- 1/2 kg cukru
- 2 łyżki curry
- 2 łyżki soli
- 3 łyżeczki gorczycy
- po plasterku cebuli na słoik
- po listku selera na słoik
Jak zrobić ogórki w zalewie curry?
Ogórki umyć, obrać, pokroić wzdłuż na 4 części. Wodę, ocet, curry, cukier, sól, gorczycę – zagotować. Ogórki ułożyć w słoikach półlitrowych, na górę położyć plaster cebuli + listek selera. Zalać gorącą zalewą i szybko zamknąć. Wstawić do garnka, w którym ogórki będą się pasteryzowały, zalać ciepłą (ale nie gorącą) wodą i gotować 5 minut, licząc od chwili wrzenia (czym dłużej gotujemy, tym ogórki stają się bardziej miękkie; gotujemy czasami 7-10 minut).
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Inne warzywne przetwory:
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!