Wiedziałam, że to będzie udane połączenie – wiśnie, czekolada, rum – to brzmi smakowicie i takie jest! Wiedziałam, bo już robiłam powidła z czekoladą i zniknęły błyskawicznie.
Świetny, wręcz luksusowy, dodatek do tortów, naleśników, gofrów. Takie przetwory to także świetny prezent :).
Składniki:
- 2 kg wydrylowanych wiśni
- 60 dag cukru (lub więcej, jeśli lubisz słodkie przetwory)
- 60 g kakao
- 4 łyżki rumu
Wykonanie:
Wiśnie zasypać cukrem, gdy puszczą sok, gotować na wolnym ogniu. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż sok odparuje (gotowanie rozłożyć na dwa dni). Następnie dodać kakao wymieszane z rumem i niewielką ilością wody. Jeszcze chwilę gotować. Przekładać do przygotowanych słoików. Stawiać do góry dnem, przykryć ręcznikiem i zostawić do wystygnięcia.
Porcja na 6 słoików “keczupowych”.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne przetwory z wiśni: