Czekowiśnia, czyli konfitura wiśniowa z czekoladą

Wiedziałam, że to będzie udane połączenie – wiśnie, czekolada, rum – to brzmi smakowicie i takie jest! Wiedziałam, bo już robiłam powidła z czekoladą i zniknęły błyskawicznie.

Świetny, wręcz luksusowy, dodatek do tortów, naleśników, gofrów. Takie przetwory to także świetny prezent :).

Z „Moich wypieków”.

czekowiśnia, czyli konfitura wiśniowa z czekoladą_domowe przetwory_wiśniowa nutella_luksusowe przetwory

Składniki:

  • 2 kg wydrylowanych wiśni
  • 60 dag cukru (lub więcej, jeśli lubisz słodkie przetwory)
  • 60 g kakao
  • 4 łyżki rumu

Wykonanie:

Wiśnie zasypać cukrem, gdy puszczą sok, gotować na wolnym ogniu. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż sok odparuje (gotowanie rozłożyć na dwa dni). Następnie dodać kakao wymieszane z rumem i niewielką ilością wody. Jeszcze chwilę gotować. Przekładać do przygotowanych słoików. Stawiać do góry dnem, przykryć ręcznikiem i zostawić do wystygnięcia. 

Porcja na 6 słoików „keczupowych”.

Smacznego :). 

Znajdź mnie na fb.

czekowiśnia, czyli konfitura wiśniowa z czekoladą_domowe przetwory_wiśniowa nutella_luksusowe przetwory

Inne przetwory z wiśni:

babcine konfitury z wiśni_słodkie przetwory_konfitury tradycyjne  wiśniówka_nalewka na wiśniach  konfitura z wiśni z zielonym pieprzem_domowa konfitura_niespotykane przetwory  konfitura wiśniowa z kokosem_konfitury_przetwory

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *