Ogórki w zalewie curry

Ogórki kanapkowe, przekąskowe, obiadowe w słoikach. Przetwory dla miłośników curry, ogórków i marynat.

Ze zbiorów mamy Heleny.

ogórki curry_ogórki w marynacie_ogórki w słoikach_przetwory

Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • 1 l wody
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 1/2 kg cukru
  • 2 łyżki curry
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżeczki gorczycy
  • po plasterku cebuli na słoik
  • po listku selera na słoik

Wykonanie:

Ogórki umyć, obrać, pokroić wzdłuż na 4 części. Wodę, ocet, curry, cukier, sól, gorczycę – zagotować. Ogórki ułożyć w słoikach półlitrowych, na górę położyć plaster cebuli + listek selera. Zalać gorącą zalewą i szybko zamknąć. Wstawić do garnka, w którym ogórki będą się pasteryzowały, zalać ciepłą (ale nie gorącą) wodą i gotować 5 minut, licząc od chwili wrzenia (czym dłużej gotujemy, tym ogórki stają się bardziej miękkie; gotujemy czasami 7-10 minut).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ogórki curry_ogórki w marynacie_ogórki w słoikach_przetwory

Inne warzywne przetwory:

fasolka szparagowa na zimę_fasolka konserwowana_przetwory warzywne  Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  przecier pomidorowy na zimę_przecier pomidorowy w słoikach_przetwory warzywne  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory  sos paprykowy jak ajwar_pasta do chleba_domowy ajwar_słone przetwory

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *