Rok rocznie przetwarzam moc wiśni. Dżemy, soki, konfitury, w occie, z pieprzem, suszone (w dwóch wersjach), nalewki i ostatnie moje odkrycia – czekowiśnie, wiśnie w rumie, w amaretto i wiśnie w cukrze (lub inaczej kandyzowane). Powoli postaram się zamieścić wszystkie moje nowe przetwory. A jakie są wiśnie w cukrze? – słodkie, sprężyste i o dziwo mają smak wiśni! (to tak w odróżnieniu od wiśni kandyzowanych kupowanych w sklepach). Takie wiśnie będą z pewnością świetnym dodatkiem do zimowych ciast i deserów!
Z “Kuchni polskiej”.
Składniki:
- 1 kg wydrylowanych wiśni
- 1 i 1/2 kg cukru
- 1/2 l wody
- ew. ekstrakt migdałowy lub sok z cytryny
Wykonanie:
Wiśnie umyć i wydrylować. Z wody i 1 i 1/4 kg cukru ugotować syrop. Do gorącego syropu wrzucić wiśnie. Całość gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Wystudzić, zostawić do następnego dnia. Następnie zagotować na niewielkim ogniu i gotować. powoli aż owoce staną się szkliste. Wystudzić, osączyć, przełożyć na tace i wysuszyć. Wiśnie powinny być wysuszone, ale wilgotne w środku. Przekładać do przygotowanych słoików przesypując pozostałym cukrem. Zakręcać.
Powstały syrop zagotowałam i zamknęłam w słoikach (wyszły 2 słoiki dżemowe). Będzie zimowym dodatkiem do budyniów, herbaty, kaszy manny.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne przetwory z wiśni: