Wiśnie w cukrze (kandyzowane)

Rok rocznie przetwarzam moc wiśni. Dżemy, soki, konfitury, w occie, z pieprzem, suszone (w dwóch wersjach), nalewki i ostatnie moje odkrycia – czekowiśnie, wiśnie w rumie, w amaretto i wiśnie w cukrze (lub inaczej kandyzowane). Powoli postaram się zamieścić wszystkie moje nowe przetwory. A jakie są wiśnie w cukrze? – słodkie, sprężyste i o dziwo mają smak wiśni! (to tak w odróżnieniu od wiśni kandyzowanych kupowanych w sklepach). Takie wiśnie będą z pewnością świetnym dodatkiem do zimowych ciast i deserów!

Z „Kuchni polskiej”.

wiśnie kandyzowane_wiśnie w cukrze_domowe przetwory

Składniki:

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 1 i 1/2 kg cukru
  • 1/2 l  wody
  • ew. ekstrakt migdałowy lub sok z cytryny

Wykonanie:

Wiśnie umyć i wydrylować. Z wody i 1 i 1/4 kg cukru ugotować syrop. Do gorącego syropu wrzucić wiśnie. Całość gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Wystudzić, zostawić do następnego dnia. Następnie zagotować na niewielkim ogniu i gotować. powoli aż owoce staną się szkliste. Wystudzić, osączyć, przełożyć na tace i wysuszyć. Wiśnie powinny być wysuszone, ale wilgotne w środku. Przekładać do przygotowanych słoików przesypując pozostałym cukrem. Zakręcać.

Powstały syrop zagotowałam i zamknęłam w słoikach (wyszły 2 słoiki dżemowe). Będzie zimowym dodatkiem do budyniów, herbaty, kaszy manny.

Smacznego :). 

Znajdź mnie na fb.

wiśnie kandyzowane_wiśnie w cukrze_domowe przetwory

Inne przetwory z wiśni:

konfitura z wiśni z zielonym pieprzem_domowa konfitura_niespotykane przetwory  wiśnie w occie_marynaty owocowe_przetwory  wiśniówka na miodzie_nalewka wiśniowa_domowe alkohole  konfitura wiśniowa z kokosem_konfitury_przetwory

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *