Chana masala – curry z ciecierzycy

Niezwykle aromatyczne danie z ciecierzycy i pomidorów. Najlepsze na drugi dzień, gdy smaki połączą się w jedną harmonijną całość.

Chana masala - curry z ciecierzycy
Chana masala – curry z ciecierzycy

Składniki:

  • 500-600 g ugotowanej ciecierzycy
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 1 cebula
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżka startego imbiru
  • przyprawy: 1,5 łyżeczki kminu w ziarnach, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka mielonego kminu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka przyprawy garam masala)
  • do smaku: sok z limonki, sól, pieprz, cukier
  • natka kolendry lub pietruszki
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Jak zrobić chana masalę – curry z ciecierzycy?

W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę pokrojoną w piórka. Dodać starty imbir, utarty czosnek, drobno posiekana papryczkę chili, kmin rzymski w ziarnach i razem smażyć 2-3 minuty mieszając, by nie przypalić. Dodać pozostałe przyprawy i jeszcze chwilę smażyć (nadal trzeba uważać, by nie przypalić mieszanki). Dodać pomidory, 1/2 szklanki wody i zagotować. Dodać ciecierzycę i razem dusić ok. 20 minut. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z limonki. Pospać natką.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *