Co roku na 11. listopada pieczemy rogaliki. Nasze krucho – drożdżowe maleństwa nadziewamy różą, czekoladą białą i mleczną oraz marcepanem. Czyli nie są to tradycyjne rogale marcińskie z ciasta drożdżowo – francuskiego, nadziewane białym makiem i posypane orzechami, te jemy w Poznaniu (w “Słodkim kąciku”), ale są nasz i uwielbiamy je. Piekę je od lat czasami z pomocnikami (syneczek, chrześniaczka), niestety w tym roku na polu bitwy zostałam sama.
Składniki ciasta:
- 50 dag mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 20 dag masła (temperatura pokojowa)
- 2 jajka (temperatura pokojowa)
- 10 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1/2 tabliczki czekolady białej
- 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
- 100 g ziemniaczków marcepanowych
- domowa marmolada z pigwy (lub inna twarda marmolada) wymieszana z konfiturą z płatków róży (proporcje wg smaku)
- puder, sok z cytryny i rum do lukru
Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z cukrem i dodać letnie mleko. Mąkę przesiać, dodać do niej jajka, masło, sól, drożdże z mlekiem. Zagnieść ciasto, włożyć do szczelnego woreczka i zatopić go w naczyniu z lodowatą wodą. Poczekać aż ciasto urośnie i wypłynie.
Przygotować nadzienie. Marmoladę z pigwy wymieszać z konfiturą z róży, kostki czekolady i kartofelki marcepanowe podzielić na pół. W ten sposób mamy trzy rodzaje rogalików: z różą, z czekoladą i trzecie z marcepanem.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 – 10 części. Każdą rozwałkować w kształcie koła. Każde koło podzielić na osiem części (radialnie). Na końcu każdego wycina koła kłaść nadzienie, zawinąć do środka, wygiąć w rogal i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować rogale wodą. Piec na złoto w rozgrzanym piekarniku w 200 °C.
Część cukru pudru wymieszać z sokiem z cytryny, część z rumem (konsystencja gęstej śmietany). Lukrem posmarować rogaliki – czekoladowe i marcepanowe lukrem rumowym, z marmoladą cytrynowym.
Ciasta wystarcza na trzy blach piekarnikowe (jedna porcja z marcepanem, druga z czekoladą, trzecia z różą).
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Postaw mi kawę.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się. Podoba Ci się moja praca, możesz postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!