Rogale topione

Co roku na 11. listopada pieczemy rogaliki. Nasze krucho – drożdżowe maleństwa nadziewamy różą, czekoladą białą i mleczną oraz marcepanem.  Czyli nie są to tradycyjne rogale marcińskie z ciasta drożdżowo – francuskiego, nadziewane białym makiem i posypane orzechami, te jemy w Poznaniu (w „Słodkim kąciku”), ale są nasz i uwielbiamy je. Piekę je od lat czasami z pomocnikami (syneczek, chrześniaczka), niestety w tym roku na polu bitwy zostałam sama.

rogale topione_rogale krucho-drożdżowe_rogale nadziewane

rogale topione_rogale krucho-drożdżowe_rogale nadziewane

Składniki ciasta:

  • 50 dag mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 20 dag masła (temperatura pokojowa)
  • 2 jajka (temperatura pokojowa)
  • 10 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1/2 tabliczki czekolady białej
  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 100 g ziemniaczków marcepanowych
  • domowa marmolada z pigwy (lub inna twarda marmolada) wymieszana z konfiturą z płatków róży (proporcje wg smaku)
  • puder, sok z cytryny i rum do lukru

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z cukrem i dodać letnie mleko. Mąkę przesiać, dodać do niej jajka, masło, sól, drożdże z mlekiem. Zagnieść ciasto, włożyć do szczelnego woreczka i zatopić go w naczyniu z lodowatą wodą. Poczekać aż ciasto urośnie i wypłynie.

Przygotować nadzienie. Marmoladę z pigwy wymieszać z konfiturą z róży, kostki czekolady i kartofelki marcepanowe podzielić na pół. W ten sposób mamy trzy rodzaje rogalików: z różą, z czekoladą i trzecie z marcepanem.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 – 10 części. Każdą rozwałkować w kształcie koła. Każde koło podzielić na osiem części (radialnie). Na końcu każdego wycina koła kłaść nadzienie, zawinąć do środka, wygiąć w rogal i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować rogale wodą. Piec na złoto w rozgrzanym piekarniku w 200 °C.

Część cukru pudru wymieszać z sokiem z cytryny, część z rumem (konsystencja gęstej śmietany). Lukrem posmarować rogaliki – czekoladowe i marcepanowe lukrem rumowym, z marmoladą cytrynowym.

Ciasta wystarcza na trzy blach piekarnikowe (jedna porcja z marcepanem, druga z czekoladą, trzecia z różą).

Znajdź mnie na fb.

Rogale dodaję do akcji „Rogate wypieki”.

Inne drobne wypieki:

słodkie bułeczki_bułki drożdżowe_kuchnia mazowiecka  Muffinki z rabarbarem i migdałową kruszonką_przepisy na piknik_dania dla dzieci  ciastka kręcone_cistka kruche_ciastka maszynkowe_kuchnia mazowiecka_dania dla dzieci  usteczka_ciastka z jabłkami_ciastka półfrancuskie_ciastka z owocami

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *