Wafelki z masą kokosową złamane smakiem kwaśnego i pachnącego musu różanego.
Składniki wafelków kokosowych z różą:
- 3 blaty wafli tortowych*
- 150 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 2 szklanki mleka w proszku
- mus różany lub inny twardy dżem (malinowy, porzeczkowy, jeżynowy, truskawkowy)**
Jak zrobić wafelki kokosowe z różą?
Rozpuścić masło z cukrem i mlekiem (płynnym). Dodać wiórki kokosowe, lekko przestudzić, dodać mleko w proszku. Letnią masą przełożyć wafle wg. schematu: wafel – połowa masy – wafel – mus różany – połowa masy – wafel. Przykryć, przycisnąć deską i zostawić do zastygnięcia. Kroić w romby lub kwadraty, lub prostokąty.
*w wersji bezglutenowej – wafle bezglutenowe
**uwaga – dżem powinien być twardy, inaczej rozmiękczy wafle
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na FB.
Świetne wafelki kokosowe 🙂