Wielkimi krokami zbliża się koniec sezonu szparagowego. Niestety. A na finał mam wspaniałe danie – łososia z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i szparagami. Pyszny, cudowny. przesmaczny jednogarnkowy obiad. Może do tego dodać surówkę z młodej kapusty z koperkiem i białe wino z wodą?
Składniki:
- 400 g filetu z łososia
- 500 g ziemniaków (najlepiej młode)
- pęczek zielonych szparagów
- przyprawy do łososia: skórka cytrynowa i sok z cytryny, sól, pieprz, koper (lub inne zioła)
- przyprawy do warzyw: tymianek lub rozmaryn, skórka cytrynowa, łyżeczka-dwie czosnku granulowanego, łyżka-dwie oliwy, sól, pieprz
- ew. sos do warzyw: łyżka musztardy gruboziarnistej, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek
Jak zrobić łososia z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i szparagami?
Łososia umyć, osuszyć, natrzeć skórką cytrynową, solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki. W tym czasie nastawić piekarnik na 230 stopni C. Ziemniaki wyszorować, pokroić na części, włożyć do miski. Posolić, oprószyć pieprzem, dodać posiekane zioła, czosnek i oliwę, wymieszać. Przełożyć na tacę piekarnikową i wstawić do piekarnika na 40 minut. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki, pokroić na cząstki, wymieszać z przyprawami podobnie jak ziemniaki. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180 stopni C. Odłożyć główki szparagów, a pozostałe szparagi i łososia wstawić do piekarnika na 15=20 minut przed końcem pieczenia ziemniaków. Główki szparagów wstawić 5 minut przed końcem pieczenia. Gorące, upieczone warzywa można ew. posmarować sosem.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Proste danie, a jakie smaczne. Trzeba przyznać, że dużą “robotę” robią tutaj przyprawy, które sprawiają, że danie jest niezwykle aromatyczne. U mnie łosoś gości bardzo często, szczególnie w sałatkach oraz jako nadzienie biszkoptu szpinakowego. 🙂 Dziś był z ziemniakami według tego przepisu – pychotka!
Ja też uwielbiam takie ziemniaki :). Ostatnio dodaję do nich pesto i zsiadłe mleko. I tyle, więcej nie potrzeba…
Ale, że jeszcze zsiadłe mleko? Kurczę, nie przesadzasz? 😛