Łosoś z pieczonymi ziemniakami i szparagami

Wielkimi krokami zbliża się koniec sezonu szparagowego. Niestety. A na finał mam wspaniałe danie – łososia z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i szparagami. Pyszny, cudowny. przesmaczny jednogarnkowy obiad. Może do tego dodać surówkę z młodej kapusty z koperkiem i białe wino z wodą?

Łosoś z pieca z dużą ilością ziół z pieczonymi ziemniakami i szparagami
Łosoś z pieczonymi ziemniakami i szparagami

Składniki:

  • 400 g filetu z łososia
  • 500 g ziemniaków (najlepiej młode)
  • pęczek zielonych szparagów
  • przyprawy do łososia: skórka cytrynowa i sok z cytryny, sól, pieprz, koper (lub inne zioła)
  • przyprawy do warzyw: tymianek lub rozmaryn, skórka cytrynowa, łyżeczka-dwie czosnku granulowanego, łyżka-dwie oliwy, sól, pieprz
  • ew. sos do warzyw: łyżka musztardy gruboziarnistej, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek

Jak zrobić łososia z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i szparagami?

Łososia umyć, osuszyć, natrzeć skórką cytrynową, solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki. W tym czasie nastawić piekarnik na 230 stopni C. Ziemniaki wyszorować, pokroić na części, włożyć do miski. Posolić, oprószyć pieprzem, dodać posiekane zioła, czosnek i oliwę, wymieszać. Przełożyć na tacę piekarnikową i wstawić do piekarnika na 40 minut. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki, pokroić na cząstki, wymieszać z przyprawami podobnie jak ziemniaki. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180 stopni C. Odłożyć główki szparagów, a pozostałe szparagi i łososia wstawić do piekarnika na 15=20 minut przed końcem pieczenia ziemniaków. Główki szparagów wstawić 5 minut przed końcem pieczenia. Gorące, upieczone warzywa można ew. posmarować sosem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

3 thoughts on “Łosoś z pieczonymi ziemniakami i szparagami

  1. Proste danie, a jakie smaczne. Trzeba przyznać, że dużą “robotę” robią tutaj przyprawy, które sprawiają, że danie jest niezwykle aromatyczne. U mnie łosoś gości bardzo często, szczególnie w sałatkach oraz jako nadzienie biszkoptu szpinakowego. 🙂 Dziś był z ziemniakami według tego przepisu – pychotka!

    1. Ja też uwielbiam takie ziemniaki :). Ostatnio dodaję do nich pesto i zsiadłe mleko. I tyle, więcej nie potrzeba…

Skomentuj Gosia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.