Kruszon z wodą z kwiatów pomarańczy

W domu ostatnio pachnie kuchnią wschodnią. Pojawiły się świeże i suszone daktyle, pasta i syrop z tychże, chałwa, sumak i inne bliskowschodnie przyprawy, ale moje serce podbiła woda z kwiatów pomarańczy. Niezwykle aromatyczna i intensywna, wystarczy dosłownie łyżeczka, by potrawa nabrała kwiatowego smaku. A na upał kruszon z wodą z kwiatów pomarańczy, jest wspaniałym i wykwintnym napojem.

Letni kruszon z wodą z kwiatów pomarańczy z plasterkami cytrusów i lodem
Letni kruszon z wodą z kwiatów pomarańczy

Składniki:

  • 2 l wody gazowanej
  • 1 duża pomarańcza
  • 2 cytryny
  • 1 limonka
  • kawałek świeżego imbiru (2-3 cm)
  • 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ew. (ale niekoniecznie) syrop z kwiatów czarnego bzu lub syrop cukrowy do smaku
  • dużo lodu
  • ew. listki melisy do podania

Jak zrobić kruszon na lato z wodą z kwiatów pomarańczy?

Do dużego naczynia włożyć pokrojoną w plasterki: pomarańczę, jedną cytrynę, limonkę, obrany i pokrojony w cieniutkie paseczki imbir, sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny, ekstrakt waniliowy, wodę z kwitów pomarańczy. Wlać wodę, naczynie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Przed podaniem dodać lód, ew. melisę, można osłodzić syropem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Letni kruszon z wodą z kwiatów pomarańczy z plasterkami cytrusów i lodem
Letni kruszon z wodą z kwiatów pomarańczy
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.