W domu ostatnio pachnie kuchnią wschodnią. Pojawiły się świeże i suszone daktyle, pasta i syrop z tychże, chałwa, sumak i inne bliskowschodnie przyprawy, ale moje serce podbiła woda z kwiatów pomarańczy. Niezwykle aromatyczna i intensywna, wystarczy dosłownie łyżeczka, by potrawa nabrała kwiatowego smaku. A na upał kruszon z wodą z kwiatów pomarańczy, jest wspaniałym i wykwintnym napojem.
Składniki:
- 2 l wody gazowanej
- 1 duża pomarańcza
- 2 cytryny
- 1 limonka
- kawałek świeżego imbiru (2-3 cm)
- 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ew. (ale niekoniecznie) syrop z kwiatów czarnego bzu lub syrop cukrowy do smaku
- dużo lodu
- ew. listki melisy do podania
Jak zrobić kruszon na lato z wodą z kwiatów pomarańczy?
Do dużego naczynia włożyć pokrojoną w plasterki: pomarańczę, jedną cytrynę, limonkę, obrany i pokrojony w cieniutkie paseczki imbir, sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny, ekstrakt waniliowy, wodę z kwitów pomarańczy. Wlać wodę, naczynie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Przed podaniem dodać lód, ew. melisę, można osłodzić syropem.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.