Moim podstawowym przepisem na ciasto ucierane z owocami jest ten przepis. Tym razem postanowiłam go odrobinę zmienić. Po pierwsze zamiast tradycyjnego ciasta upiekłam małe, poręczne babeczki, po drugie do ciasta dodałam skórkę pomarańczową. Modyfikacja okazała się trafioną. Babeczki są bardzo pulchne, a skórka pomarańczowa pięknie współgra ze śliwkami, nadając ciastu nowy, ciekawy smak.
Przepis na 18 babeczek (12 upiekłam w foremce muffinkowej, 6 w kokilkach).
Składniki:
- 20 dag masła
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 4 duże jajka
- skórka otarta z pomarańczy
- 4 łyżki soku z pomarańczy
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50-60 dag śliwek
- cukier puder do oprószenia babeczek
Wykonanie:
Śliwki wypestkować i podzielić na ćwiartki. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Przygotować foremki do muffinek (wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i wysypać tartą bułką). Włączyć piekarnik na 180 °C. Masło utrzeć z cukrem. Do pulchnej masy dodawać ucierając po jednym żółtku, następnie skórkę, mąkę z proszkiem i sok. Ubić białka ze szczyptą soli. Dodać, delikatnie mieszając, do utartego ciasta. Masę przełożyć do przygotowanych foremek, na wierzchu ułożyć śliwki. Piec 25 -30 min – do suchego patyczka. Wystudzone babeczki oprószyć cukrem pudrem.
Uwaga: Składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Znajdź mnie na fb.
Inne wypieki z jesiennymi owocami: